Hlavní obsah

Zemřela herečka Cicely Tysonová z Černobílého světa

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká herečka Cicely Tysonová zemřela po více než šedesátileté kariéře ve věku 96 let. Měla za sebou desítky filmů a seriálů včetně známého dramatu Černobílý svět nebo legendárního seriálu House of Cards. Obdržela čestného Oscara za celoživotní přínos.

Foto: Profimedia.cz

Cicely Tysonová

Článek

Herečka, která se narodila v roce 1924 v New Yorku, byla nominována na Oscara za výkon v dramatu Sounder a jako první Afroameričanka dostala cenu Emmy za The Autobiography of Miss Jane Pittman, u nás téměř neznámý televizní film ze sedmdesátých let.

Původně byla modelkou a během padesátých let se objevovala v menších divadlech a měla bezejmenné roličky ve filmech. První ze známějších snímků byly Zítřek nemá šanci nebo Srdce je osamělý lovec.

Později to bylo Rozpoutané peklo, Smažená zelená rajčata a Nikdo nechtěl naslouchat.

Velmi známé je drama Černobílý svět o mladé novinářce Skeeter, která se v 50. letech seznámí s černou služkou Aibileen a odstartuje svůj velký literární projekt. Musí ho však tajit před bohatou bílou společností, která pohrdá černými zaměstnanci a výhrady má i k bílé Skeeter, která se nechová standardně, a porušuje tak středostavovský ideál z předměstí.

Foto: Profimedia.cz

Cicely Tysonová obdržela od prezidenta Baracka Obamy medaili svobody.

Důležitou roli v její kariéře měly TV seriály. Začínala v klasickém seriálu o otroctví Kořeny, poté se uplatnila v sérii Vražedná práva nebo v House of Cards, politickém thrilleru s Kevinem Spaceym v hlavní roli.

Jejím posledním seriálem byl Cherish the Day a z filmů loňská Zkáza paní Grace, thriller o nevinné černošce obviněné z vraždy.

Reklama

Výběr článků

Načítám