Hlavní obsah

Vojtěch Dyk je Il Boemo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojtěch Dyk se představuje v ukázce z filmu Il Boemo jako hudební skladatel z 18. století Josef Mysliveček.

Trailer filmu Il BoemoVideo: Il Boemo

 
Článek

Josef Mysliveček přezdívaný Il Boemo byl mladík, který se vzepřel rodinné tradici a odešel z Prahy do Itálie, aby se stal slavným skladatelem. Režisér Petr Václav jeho příběh natočil podle vlastního scénáře.

Foto: turner.cz

Vojtěch Dyk

„Mysliveček byl nejen vynikající skladatel, ale především skvělý psycholog a dramaturg. Skvěle dokázal svou hudbou podtrhnout konflikty postav, zprostředkovat skrze ně skutečně silné emoce a dilemata protagonistů. Myslím si, že Mozartova fascinace Myslivečkem pramenila právě z obdivu k jeho dramatickému talentu,“ tvrdí  Petr Václav.

„Ztvárnit Josefa Myslivečka pro mě byla výzva a motivace jako pro herce i pro muzikanta. Jsem samozřejmě napjatý, jak jeho příběh přijme publikum u nás i v Evropě. Protože Mysliveček si zaslouží, abychom znali jeho dílo a jeho příběh,“ dodal Vojtěch Dyk.

Foto: turner.cz

Vojtěch Dyk a Lana Vlady

Vedle něj si zahrály opravdové hvězdy opery jako sopranistka Simona Šaturová či francouzský kontratenor Philippe Jaroussky. Hudbu k filmu nahrál dirigent Václav Luks a jeho pražský barokní orchestr Collegium 1704.

Premiéra by měla být 20. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám