Hlavní obsah

Španělské komedie, Kubu i argentinskou diktaturu přiblíží Película

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 18. února začíná La Película, filmová přehlídka španělsky hovořících zemí. Kromě Prahy proběhne také v Brně, Ostravě a Hradci Králové.

Foto: Pelicula

Drama Matka

Článek

Festival zahájí 18. února v pražském Světozoru psychologické drama Matka (Madre) režiséra Rodriga Sorogoyena. Režisér i herečka Marta Nieto budou festivalovými hosty.

K nejočekávanějším filmům patří sedmi cenami Goya ověnčený film Pedra Almodóvara Bolest a sláva (Dolor y gloria) nebo celovečerní debut talentovaného Aritze Morena Výhody cestování vlakem (Ventajas para viajar en tren). Výjimečný zážitek slibuje originální částečně animovaný dokument Buñuel v želvím labyrintu (Buñuel en el laberinto de las tortugas).

„Letos poprvé se bude La Película věnovat nezávislému španělskému filmu - režisérka Mònica Rovira osobně uvede svůj experimentální film plný abstraktních obrazů a emocí Vidět ženu (Ver a una mujer). Tradičně zvídavý a intenzivní je pohled festivalu na latinskoamerickou filmovou scénu. Letos zve například na dva filmy uznávaného guatemalského režiséra Jayra Bustamenteho. Chvění (Temblores) i Ixcanul uvede následně do naší distribuce společnost Artcam Films,“ doplnila za pořadatele Silvie Marková.

Foto: Pelicula

Film Chvění

Důležitou součástí programu jsou i latinskoamerické filmy. Vedle dvou koprodukčních děl nadaného Guatemalce Jayra Bustamenteho Chvění (Temblores) a na Berlinale 2015 oceněného filmu Ixcanul má šanci zaujmout i film Přijde smrt a bude mít tvé oči (Vendrá la muerte y tendrá tus ojos), jehož režisérem je jeden z největších talentů současného chilského filmu José Luis Torres Leiva. V psychologickém dramatu Naprostá láska (La Quietud) argentinského režiséra Pabla Tropera jsou tři ženy nuceny postavit se emocionálním traumatům a temné rodinné historii, která se odehrávala na pozadí argentinské vojenské diktatury.

Zemřel režisér, producent a spoluautor seriálu M.A.S.H. Gene Reynolds

Film

Dalším hostem festivalu je režisér Haliam Pérez, který přiveze film Marina o Kubě, rodině a emigraci. Francouzský dokument Kuba, osvobozené vzpomínky (Mémoire libérée) zkoumá s režisérkou Ghislaine Graillet osud její rodiny, a mapuje tak působení Francouzů na ostrově i dějiny tamního cukrovarnictví.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám