Hlavní obsah

RECENZE: Láska, pejskové, Polívka a Pidrmanová ve sluníčkovém světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Martin Horský se pokusil zopakovat kouzlo komedie Ženy v běhu a neuspěl. Film Srdce na dlani je sterilní, recyklovaný. I přes obsazení řady charizmatických herců a hereček nudí, chybí mu odvaha, kvalitní humor a Ondřej Vetchý.

Trailer filmu Srdce na dlani

 
Článek

Děda Josef (Boleslav Polívka) si na stará kolena plní svůj sen být pouličním klaunem a u Vltavy se seznámí s Maruškou (Eliška Balzerová), majitelkou pojízdné kavárny. Anička (Jana Pidrmanová) se k němu nastěhuje s pětiletým Honzíkem, protože manžel ji podvádí. Celý život tajil svou homosexuální orientaci, což je dost nepochopitelné, zvláště v dnešní Praze.

Soused Pavel (Matouš Ruml) na atraktivní Aničku pořád doráží a malý Honzík se zase zamiluje ve školce. Sestavu doplňuje strejda Karel (Vladimír Polívka), jenž vyráží na vozíku do školky, aby získal srdce učitelky (Kristína Svarinská).

Všechny postavy žijí ve sluníčkovém světě, pořád se usmívají, nemají skutečné starosti ani deprese. Dělají pouliční klauny u Vltavy a rozhodně za to nechtějí peníze, neboť odměnou je jim úsměv dítěte. Bydlí ve vilách s velkými zahradami v Praze a nestarají se o nic než o romantiku. Samoživitelka Anička například vůbec nepracuje, čte si u bazénu a občas trochu žehlí. Karel prý doma překládá, ale čas má v podstatě pořád.

Foto: Cinemart

Jana Pidrmanová

Foto: Cinemart

Bolek Polívka v komedii Srdce na dlani

Přestože žijí ve velkoměstě, nikdy se netlačí v metru ani nestojí v zácpách a vypadá to u nich jako na francouzském venkově v květnu. Projíždí se prázdnými prosluněnými ulicemi na kolech a zažívají rozkošná romantická nedorozumění.

Srdce na dlani má být komedie, ale 90 % vtipů nevyšlo. Repliky, které měly fungovat jako tzv. hlášky, vůbec nefungují. V zoufale předvídatelném snímku nevznikne ani žádný pořádný konflikt, vše je krotké a miloučké. Přestože má jen 95 minut, subjektivně to působí jako tři hodiny. Dojem ospalé otravnosti ještě posiluje nudná výtahová hudba.

Mrázek, Pitr, kolotočáři a politici. Seriál ČT o 90. letech si nebere servítky

Film

Od začátku je jasné, že se nikomu nic vážného nestane a všichni najdou lásku. Karel udolá milou učitelku ze školky, děda sbalí paní, která prodává kafe, a tak dále. Jde totiž o argentinskou telenovelu přesazenou do Prahy. Film se rozhodně nebojí laciných symbolů. Když pejsek doběhne přes milionové velkoměsto od zlého páníčka zpět k zamilovanému páru (prostě tam nějak trefí), tušíme, že láska vítězí na všech frontách a může se chystat svatba.

Horský se dostává až na hranu parodie. Chybí tu už jen Miroslav Donutil, který by Bolkovi přinesl zprávu, že mu strýc z Argentiny odkázal obrovské jmění. Tak snad v dalším díle.

Celkové hodnocení: 50 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám