Hlavní obsah

Miňá zavút Gandalf. Svět objevil ruského Pána prstenů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho malý poklad, pro jiného jen další bizár. Díky internetu se nyní fanoušci z celého světa setkali s 30 let starou filmovou verzí Pána prstenů, o které neměli tušení. Není americká, ale ruská.

Foto: Pjatyj kanal Rasíja

Ruský Gandalf přichází k hobitům.

Článek

Psal se rok 1991. Ledy mohutně zapraskaly a Sovětský svaz, obávané impérium, které donedávna okupovalo polovinu Evropy, se úplně zhroutilo. Atmosféru uvolnění využili nadšenci v ruské televizi, kteří představili film Chraniteli podle románu Pán prstenů J. R. R. Tolkiena. V chaosu roku 1991 film zapadl a dlouho byl považován za ztracený. Teprve v březnu 2021 pronikl na internet.

Film připomíná socialistické televizní inscenace, jaké se u nás dělaly v osmdesátých letech. Laciné pozadí, téměř žádné triky, divné kostýmy. Je to kuriózní podívaná, ale o to víc tehdy záleželo na slovu a hereckém výkonu.

Dílo existuje jen v ruském znění, kdo však zná předlohu dobře, může děj pochopit i tak. Jména hlavních postav jsou stejná, jen je vyslovují s přízvukem. Překvapit může soundtrack, natočila ho totiž ruská rocková kapela Akvarium.

Tolkien přestal vadit za perestrojky

V polovině osmdesátých let, v éře perestrojky prezidenta Michaila Gorbačova, míra svobody v Sovětském svazu narostla a vysílal se také ruský Hobit. Vystupoval v něm vypravěč představující Tolkiena a dokonce baletní soubor.

Nejznámější verze obou klasických děl později natočil s astronomickými rozpočty režisér Peter Jackson. Ani tím ale dějiny tolkienovských adaptací nekončí. Společnost Amazon zakoupila práva na seriál Pán prstenů a už ho na Novém Zélandu točí. Rozpočet se má pohybovat kolem miliardy dolarů a děj se odehrává ve druhém věku, tisíce let před událostmi z Pána prstenů. S románem to tedy nemá nic společného. Někteří fanoušci už také dali najevo, že se jim takové využívání značky Tolkien vůbec nezamlouvá.

Reklama

Výběr článků

Načítám