Hlavní obsah

Merkelová v thrilleru. Bude o kancléřce a migrantech

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thriller o německé kancléřce Angele Merkelové je těsně před dokončením. Film režíroval Stephan Wagner podle scénáře Floriana Oellera.

Foto: Carte Blanche International/Rundfunk Berlin-Brandenburg

Kancléřku hraje Imogen Koggeová.

Článek

Německý snímek se v anglicky psaných médiích objevuje pod názvem Merkel, ale oficiálně se jmenuje Die Getriebenen (Vyhnanci). Zaměřuje se na 60 bouřlivých dní v roce 2015, kdy se německá kancléřka Angela Merkelová rozhodla nebránit uprchlíkům vstoupit do Německa.

Vyvolalo to vleklou krizi. Část obyvatel Německa i celé Evropské unie začala kancléřku kritizovat a postupně přešla až k nenávisti. Také při návštěvě Prahy na ni někteří občané pískali a nosili transparenty s nápisem „Merkelová musí pryč“.

Kancléřku má ve filmu hrát Imogen Koggeová, velmi zkušená německá herečka. Berlínskou rodačku diváci mohli vidět třeba v seriálu Místo činu a nedávno také v krimi sérii SOKO Leipzig.

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Ve filmu se ale objeví i další známí politici, maďarského premiéra Viktora Orbána hraje Radu Bânzaru, německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera hraje Walter Sittler a bývalého ministerského předsedu Bavorska Horsta Seehofera Josef Bierbichler.

Společnost Paramount si zajistila práva na uvedení v německých kinech, v plánu českých kinopremiér snímek zatím nefiguruje.

Merkelová v květnu navštíví Prahu

Domácí

Angela Merkelová se narodila v roce 1954 v rodině luteránského pastora v Hamburku, odtud pochází její křesťansko-demokratická orientace. Vystudovala fyziku na Univerzitě Lipsko. Pracovala jako vědecká spolupracovnice na Institutu fyzikální chemie Akademie věd NDR v Berlíně a v roce 1985 také v Praze v Ústavu organické chemie a biochemie Československé akademie věd. Jejími mentory byli Zdeněk Havlas a Rudolf Zahradník.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám