Hlavní obsah

Ledové království 2, nebo Lví král? Zamotaný spor o nejúspěšnější animák všech dob

Novinky, Stanislav Dvořák

Dělat animované filmy pro děti se rozhodně vyplatí. Podle posledních údajů Ledové království 2 vyneslo tržby zhruba 1,325 miliardy dolarů (30,475 miliard korun) a stává se tak komerčně nejúspěšnějším animovaným filmem všech dob. Jenže kritici takové tvrzení zpochybňují.

Trailer filmu Ledové království 2Video: Disney

 
Článek

Animovaná pohádka Ledové království 2 pokračuje v dobrodružství Elsy a jejích přátel. Společně s Annou, Kristoffem, Olafem a Svenem se královna Elsa vydává na nebezpečnou cestu. Film vydělával hodně i mimo Ameriku, třeba v Číně, v Japonsku a v Koreji. Pohádku s písničkami si oblíbily hlavně malé holčičky a vydělává velké peníze nejen v kinech, ale i díky tematickým hračkám a oblečení.

Na druhém místě se ocitl první díl Ledového království (1,281 miliardy dolarů / 29,463 miliard korun) a na třetím místě skončili Úžasňákovi 2 s tržbami 1,243 miliardy dolarů / 28,59 miliard korun).

Foto: Disney

Lví král

Vítězství pohádky ale mnozí zpochybňují. Prvním problémem je, že vyhrát by měl i  Lví král (1,65 miliardy dolarů / 37,95‬ miliard korun). Jde o spor, který nemá jednoznačné řešení, protože Lví král byl vytvořen revoluční technologií a není jasné, jestli jde o animovaný film. Kombinace počítačových triků a záběrů skutečných kamer vytvořila fotorealistickou přírodu a také problém, kam snímek zařadit. Je trochu hraný a současně i animovaný.

„Je to nová forma filmařiny, historické definice tady nefungují,“ tvrdí Sean Bailey ze společnosti Disney.

Elton John: Nového Lvího krále jste zpackali

Film

Dalším problémem podobných vítězství je, že nelze srovnávat komerční úspěch v různých dobách. Animované filmy mají dlouhou historii a dolar měl úplně jinou hodnotu v roce 1930, 1960 či 2020. Úplně korektní by bylo přepočítat všechny tržby slavných animovaných filmů podle inflace.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám