Hlavní obsah

Kyberpunk i Brit, který chce točit Čapka

Novinky, Stanislav Dvořák

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate začíná už 29. ledna v Praze. Nabídne horké novinky, klasiky žánru, diskuze a přednášky. Kromě pražské Lucerny se koná také v Brně (5.–9. února Kino Art, Hvězdárna a planetárium Brno), Šumperku (14.–15. února 2020, Kino Oko), Košicích (28.–29. března, Kino Úsmev) a Plzni (3.–4. duben, Depo2015).

Foto: Tristar Pictures

Total Recall

Článek

Festival zahájí v Cannes oceněný Malý Joe (Little Joe) s Emily Beechamovou v  roli vědkyně zabývající se vývojem nových rostlinných druhů, které lidstvu nemají přinést nic menšího než štěstí.

Další soutěžní film Vivárium je podle pořadatelů „alegorií koloběhu konzumní společnosti“, ve které tvoří mladou rodinu Jessie Eisenberg (Zombieland) a Imogen Pootsová (Král ze Soho). Snímek Synchronic natočili Justin Benson a Aaron Moorhead, američtí nezávislí tvůrci oceňované hororové mozaiky V/H/S a sci-fi Donekonečna. V hlavních rolích se představí Jamie Dornan (Anthropoid) a Anthony Mackie (Avengers).

Dále poběží např. Barva z vesmíru (Color Out of Space) podle předlohy H. P. Lovecrafta, kde hraje Nicholas Cage, či konverzační drama H0us3 španělského režiséra Manola Munguia, který v něm odkrývá naše obavy z umělé inteligence a přehledně představuje témata jako internet věcí, hackování a nabourávání počítačových systémů. Snímek uvede sám režisér.

Sci-fi legendy

„Poctu kyberpunkové kultuře zajistí projekce legendárního díla Total Recall režiséra Paula Verhoevena s Arnoldem Schwarzeneggerem, japonské kultovní dílo Tetsuo a pokračování zásadního filmu v žánru anime Ghost in The Shell 2: Innocence režiséra Mamorua Oshiho,“ upozornila za pořadatele Adéla Brabcová.

Dokumentární sekce nabídne promítání filmů na témata umělá inteligence, výroba humanoidních robotů a androidů, transhumanismus, festival si připomene i loňské oslavy 50. výročí přistání na Měsíci a 40. výročí vzniku kultovního filmu žánru sci-fi Vetřelec. Na projekce dokumentárních filmů jsou pozváni čeští vědci, kteří na projekce navážou přednáškou nebo besedou, informace z filmů dají do souvislostí.

Před 130 lety se narodil literární velikán, který dal světu robota. Toto slovo však nevymyslel

Historie

„Future Gate navštíví britský scenárista Chips Hardy, který se svým synem Tomem Hardym stojí za úspěšným seriálem Taboo, a na Future Gate se také zhostí role porotce v hlavní soutěži filmů. Vedle toho ale Hardy připravil i přednášku o scenáristice na téma Dislokace a narušení; nástroje scenáristy pro budoucnost. Chips Hardy v současnosti pracuje na scénáři k filmu Válka s Mloky dle knižní předlohy Karla Čapka,“ dodala Brabcová.

Vstupenky a přesný program najdete na www.futuregate.cz.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám