Hlavní obsah

Kritici vyhlásí české filmy roku i nejlepší porevoluční film

Novinky, Stanislav Dvořák

Ceny české filmové kritiky budou rozdány 1. února v pražském Divadle Archa. Roli moderátora přijal herec Miroslav Hanuš a večer odvysílá ČT art.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Hanuš

Článek

Specialitou letošních cen bude vyhlášení výsledků hlasování kritiků o nejlepší film od roku 1989. Každý z padesátky členů Sdružení české filmové kritiky nominoval 10 titulů, z nichž vzešli vítězové.

„Na večer Cen filmové kritiky se velmi těším. A to už proto, že si na něj obléknu svůj nový frak, který večeru jistě dodá eleganci a který je následkem mého účinkování ve StarDance,“ uvedl Hanuš.

„Pojímám to velmi osobně, a to tak, že se zeptám manželky, co mám během večera vlastně říkat. No a ona mi to poví. Tak uvidíme…“

RECENZE: Vlastníci. Lábus, Havlová a Melíšková v nejlepší české komedii roku

Film

Pět nominací na ceny mají road movie o pomstě Staříci režisérů Martina Duška a Ondřeje Provazníka a tragikomedie Jiřího Havelky o jedné domovní schůzi Vlastníci.

Ceny mají předávat čeští spisovatelé společně s herci, kteří účinkovali ve filmových adaptacích jejich děl. Přijdou například Michal Viewegh a Vanda Hybnerová, Petra Soukupová a Petra Špalková nebo Josef Formánek a David Švehlík.

Také Český lev už vyhlásil své nominace.

Nominacím na Českého lva vládnou Vlastníci, Nabarvené ptáče a Staříci

Český lev

Reklama

Výběr článků

Načítám