Hlavní obsah

Krátkometrážní film Dcera dál válcuje zahraniční festivaly

Novinky, kat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po krátké přestávce o sobě dal opět vědět krátký animovaný film Dcera. Po zisku studentského Oscara, nominaci na „dospělého” Oscara, cenách z Annecy nebo oficiálním výběru na festival Sundance si během jara a léta připsal další ceny a s více než padesátkou tuzemských i zahraničních festivalových úspěchů se již nyní přiřadil k historicky nejoceňovanějším českým projektům.

Trailer k filmu DceraVideo: Maur film

 
Článek

„Z filmu Dcera se stal opravdu festivalový fenomén, "rolling stone", který se po pandemické přestávce valí z kopce dál. Mám radost, že ji na konci srpna uvidí diváci v českých kinech v rámci pásma FAMU v kině. Zároveň už Daria opravdu intenzivně pracuje na svém novém, magisterském filmu. S podporou Fondu je již ve fázi náročného vývoje. Na Darii oceňuji, že se nevydala stejnou cestou, kterou si vyzkoušela na Dceři, ale má odvahu dále hledat a objevovat,” řekl producent Martin Vandas ze společnosti MAUR Film, která filmy Kaščejevy koprodukuje.

„Jsme rádi, že Dcera navázala na šnůru úspěchů před koronavirovou epidemií. Nechci, aby to vyznělo nevděčně, ale když se účastní zahraničního festivalu, tak již vlastně tak trochu čekáme nějaké ocenění,” uvedla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie. „Nejen Dcera, ale i úspěchy dalších animovaných a krátkých filmů nám potvrdily, že dlouhodobé nastavení a systematické kroky SFKMG podporující tuto oblast jsou správnou cestou,” dodala ředitelka Bezděk Fraňková.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Krátkometrážní loutkový film pojednává o vztahu otce a dcery.

Nejnovější cena pro film Dcera dorazila z mezinárodního filmového festivalu v americkém Palm Springs, kde byla porotou vybrána jako Nejlepší studentský animovaný krátký film. V červnu byla nominována také na prestižní cenu BAFTA Student Film Award a do oficiálního výběru prestižního festivalu animovaných filmů v japonské Hirošimě. Květnový festival animovaného filmu Monstra v portugalském Lisabonu udělil Dceři dokonce dvě ceny. Za nejlepší studentský krátký film a Zvláštní cenu od tzv. seniorské poroty. Z festivalu v německém Stuttgartu přibyla cena Young Animation Award a v japonském Tokiu festivalová cena Grand Award. Festival Glas Animation v kalifornském Berkeley ocenil český krátký snímek v kategorii nových talentů. Porota studentského festivalu Watersprite v Cambridge udělila Dceři rovnou tři ceny, a to za film roku, cenu za animaci a cenu za režii.

Dlouhodobé úspěchy českých filmařů v oblasti animované a krátké tvorby reflektuje i Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která bude od příštího ročníku nově udělovat samostatnou cenu, Českého Lva, za animovaný a krátký film. Snímek Dcera vznikl za podpory Státního fondu kinematografie v rámci cyklu Trojhlas. Producentem je FAMU a koproducentem společnost MAUR Film.

Reklama

Výběr článků

Načítám