Hlavní obsah

Jitřní záře. Rodina chtěla žít mimo systém a zahájila válku s úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minisérii Jitřní záře natáčí Dan Wlodarczyk pro platformu Voyo. Inspiroval se skutečným příběhem lidí, kteří chtěli žít v přírodě a bez zásahů státu.

Foto: TV Nova

Petra Bučková a Jan Plouhar

Článek

Hlavních rolí se ujali Jan Plouhar, Petra Bučková, Veronika Žilková, Pavel Nový nebo Pavel Zedníček.

Rodina Junkových patří mezi alternativní. Podle úřadů až příliš. Jednoho dne jim sociálka odebere osmiměsíční dceru pojmenovanou Jitřní záře. Po zásahu ombudsmanky se holčička vrátí, ale kauza už si žije vlastním životem. Média situaci často interpretují jako střet maloměšťáctví úředníků se svobodnými alternativci. Otevírá se tak otázka, kde končí osobní svoboda člověka, zvláště když má dítě.

Foto: TV Nova

Veronika Žilková a Lenka Vlasáková

„Točíme příběh na motivy skutečných událostí, které se staly zejména kolem přelomu tisíciletí, kdy se spousta mladých rodin rozhodla žít alternativním životním stylem často právě na Šumavě a jiných odlehlých oblastech. V naší minisérii sledujeme příběh rodiny, která dala své dceři netradiční jméno a to spustí spirálu událostí vedoucích až k jejímu odebrání,“ uvedl spoluscenárista a režisér Dan Wlodarczyk.

„Chceme vyprávět inspirativní příběh, v jehož středu je rodina a její hledání svobody a práva na vlastní rozhodnutí. Silné drama, jehož hrdinové nejsou černobílí, mají svá dilemata, ale právě proto budou jejich osudy pro diváky inspirativní,” dodal producent Vratislav Šlajer.

Premiéra seriálu na Voyo se očekává na jaře 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám