Hlavní obsah

Jak Čína dusí Hongkong. Aj Wej-wej bude diskutovat s českými diváky

V rámci Ozvěn 24. festivalu Ji.hlava uvede známý čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej film Šváb a zúčastní se čtvrteční online diskuze s českými diváky.

Aj Wej-wej

Článek

Aj Wej-wejův Šváb přibližuje občanské nepokoje, které v Hongkongu vypukly na jaře 2019: pouliční demonstrace za politickou a soudní nezávislost, policejní násilí, ale i rozhovory s hongkongskými aktivisty, s politiky, obyčejnými občany i policisty.

„Wej-wejův film Šváb nabízí působivý obraz posledních dnů nezávislého Hongkongu. Těší nás, že režisér představí divákům svůj film osobně,“ řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Ozvěny zahájil Rentgen rodiny. Film, v němž íránská režisérka Firouzeh Khosrovaniová přibližuje na příběhu vlastní rodiny, jak hluboce je rozdělena společnost její země. Zachycuje problematické soužití svého liberálně smýšlejícího otce a silně nábožensky založené matky. Snímek získal v listopadu hlavní cenu na festivalu IDFA v nizozemském Amsterdamu.

Z českých filmů budou uvedeny třeba Pripyat Piano Elišky Cílkové o černobylské havárii nebo Jsme epicentry zemětřesení Tomáše Hlaváčka, který přibližuje environmentální žal mladé generace.

Reklama

Výběr článků

Načítám