Hlavní obsah

Historické Jawy Pionýr vyrazily do Afriky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pionýr, lidově fichtl, byla malá československá motorka, která se vyráběla v 50. až 80. letech. Nedosahovala závratných rychlostí a nebyla vhodná pro terén. Přesto si ji dobrodruh Marek Slobodník vybral pro výpravu do Afriky, o které s kamarády natočili film Afrikou na Pionýru.

Trailer filmu Afrikou na Pionýru

 
Článek

Slobodník se původně účastnil známých výprav trabantů Dana Přibáně, tam měl ovšem trochu silnější Jawu 250. Skutečným extrémem je vyrazit do Afriky na fichtlu.

Pět jezdců strávilo v sedle Jawy Pionýr pět měsíců, ze střední Evropy ke Kapskému městu ujelo přes 15 000 kilometrů. Na tom nejméně pohodlném dopravním prostředku projeli pouští, pralesem i savanou, protnuli rovník a profrčeli kolem Kilimandžára a dorazili až na nejjižnější místo afrického kontinentu, na Střelkový mys, kde se setkává Indický oceán s Atlantickým. Během cesty spotřebovali 2500 litrů benzínu, natočili 360 hodin záběrů, provedli snad milion drobných oprav a prožili si dvě malárie.

Foto: Bontonfilm

Afrikou na Pionýru

„Afrika nám dala úplně jiný pohled na život. Zažili jsme na cestě takovou volnost, jakou si v dnešním uspěchaném světě dokáže představit jen málokdo. Uvědomili jsme si, že právě svoboda je to největší bohatství, které máme,“ uvedl Slobodník.

Zažili řadu dramatických příhod. V etiopském vězení se potkali s utečenci mířícími do Evropy, odvážili se do největšího městského slumu Kibera v Keni a dva z nich pak podstoupili vlastní boj s mnohdy smrtící malárií.

Film vstoupí do kin 26. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám