Hlavní obsah

Herec ze Simpsonů se omluvil, že si dovolil dabovat indickou postavičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál Simpsonovi je součástí „strukturálního rasismu“, míní herec Hank Azaria a omlouvá se, že v minulosti daboval indickou postavičku Apua.

Foto: Profimedia.cz

Hank Azaria

Článek

Herec hovořil hlasem oblíbené postavičky 30 let, ale nyní už ví, že to bylo špatně. Má pocit, že by se měl všem Indům omlouvat.

Strávil prý rok tím, že si četl o rasismu, diskutoval s lidmi indického původu a chodil na semináře. Přestože postava Apua byla podle něj stvořena s nejlepšími úmysly, seriál se stal součástí strukturálního rasismu. A za to si teď herec sype popel na hlavu.

„Nepřemýšlel jsem o tom. Nebyl jsem si vědom, kolik relativních výhod jsem měl v této zemi jako bílé dítě z Queensu,“ uvedl. „Jen proto, že tam byl dobrý úmysl, neznamená to, že to nemělo negativní důsledky ve věci, za kterou jsem zodpovědný.“

„Já se omlouvám za svůj podíl na stvoření (Apua) a účasti na tom. Jedna moje část mi říká, že musím obejít všechny Indy v této zemi a osobně se omluvit,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Apu v seriálu Simpsonovi

V poslední době se světem televize prohnala vlna vyhazování herců a dabérů kvůli bílé pleti. Například Harry Shearer mluvil 31 let doktora Dlahu v seriálu Simpsonovi a byl nahrazen, protože černé postavičky mohou mluvit jen hlasy černých herců. Dlahu teď mluví Kevin Michael Richardson. Homerova černého kolegu Carla Carlsona musí nově dabovat Alex Désert.

Animované černochy v Evropě dabují běloši, rozčilují se aktivisté

Film

Vlna hyperkorektnosti letos dorazila i do Evropy s filmem Soul (v české distribuci Duše). První protesty se ozvaly v Dánsku. Postavu černého hudebníka Joea daboval do dánštiny Nikolaj Lie Kaas, který se zatím omlouvat nehodlá.

Šest dětských knížek známého autora nesmí vyjít kvůli údajnému rasismu

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám