Hlavní obsah

Filmové premiéry: Hlas Lásky, Paříž, 13. obvod či Ztraceni v ráji

Právo, Věra Míšková

Hlas lásky, inspirovaný životem Céline Dion, zahájí Festival francouzského filmu. Přehlídka uvede i černobílý film Paříž, 13. obvod. Hvězdné obsazení má novinka Wese Andersona Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun. Ztraceni v ráji je první film natočený ve švýcarsko-české koprodukci. Můj život s Bohuslavem Martinů je hraný dokument o slavném hudebním skladateli.

Foto: Novinky

Filmové premiéry

Článek

Hlas lásky

Životními osudy kanadské zpěvačky Céline Dion inspirovaný film natočila francouzská herečka, scenáristka, režisérka a zpěvačka Valérie Lemercierová, světovou premiéru měl na festivalu v Cannes. Začíná v šedesátých letech 20. století v Quebecu, kde se rodiče radují ze svého čtrnáctého dítěte, holčičky Aline. Ve skromné rodině všichni žijí hudbou. Když pak hudební producent objeví Aline a její jedinečný hlas, rozhodne se udělat z ní nejlepší zpěvačku na světě.

Trailer k filmu Hlas láskyVideo: Bioscop

Hlas lásky, Kanada/Francie 2020, hudební, životopisný, 128 min., režie: Valérie Lemercierová, hrají: Valérie Lemercier, Carole Weyers, Véronique Baylaucq, Sylvain Marcel a další

Paříž, 13. obvod

Novinka významného francouzského režiséra a laureáta Zlaté palmy za film Dheephan Jacquese Audiarda. Černobílá, velmi dynamická a stylová sonda do života několika dnešních třicátníků ve čtvrti Les Olympiades, (13. pařížský obvod) citlivě a s porozuměním sleduje krátké období v životě několika lidí, kteří se vyhýbají závazkům a samotu zahánějí večírky, povrchními známostmi a náhodným sexem.

Paříž, 13. obvodVideo: Aerofilms

Paříž, 13. obvod, Francie 2021, drama, 105 min., režie: Jacques Audiard, hrají: Noémie Merlant, Geneviève Doang, Jehnny Beth, Makita Samba a další.

Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun

Slavný režisér Wes Anderson natočil milostný dopis novinářům odehrávající se v detašované redakci amerických novin ve fiktivním francouzském městě 20. století. Oživuje sérii reportáží publikovaných v časopise Francouzská depeše.

Trailer k filmu Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening SunVideo: Falcon

Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun, USA/Německo 2021, drama, komedie, 108 min., režie: Wes Anderson, hrají: Tilda Swinton, Frances McDormand, Bill Murray, Jeffrey Wright, Adrien Brody a další

Ztraceni v ráji

Evžen se sice narodil a vyrostl ve Švýcarsku, ale po třicítce se přestěhoval do Prahy, odkud jeho otec naopak v roce 1968 emigroval a už se tam nikdy nevrátil. Česko a Praha je pro něj dávno zapomenutá minulost a jediné, na čem mu záleží, je dobrá pověst a slušně vydělávající zubařská praxe v Bernu. Evžen naopak v Praze provozuje hudební klub, zažívá tu osudovou lásku, ale i osudové neštěstí.

Trailer filmu Ztraceni v rájiVideo: CinemArt

Ztraceni v ráji, Švýcarsko/Česko 2021, road movie, 75 min., režie: Fiona Ziegler, hrají: Dominique Jann, Hana Vagnerová, Ivan Pokorný, Andri Schenardi, Vratislav Brabenec a další.

Můj život s Bohuslavem Martinů

Snímek se částečně inspiruje stejnojmennou knihou, kterou napsala Martinů žena Charlotte. Její vzpomínky ho ukazují zblízka a zároveň dávají filmu lidský rozměr. Druhým vypravěčem je Bohuslavův přítel a životopisec Miloš Šafránek. Film kombinuje hrané scény s narativem dokumentu a dobovými archivy, aby přiblížil nejen hudbu geniálního skladatele, ale také jeho osobní život, pocity a postoje.

Trailer k filmu Můj život s Bohuslavem MartinůVideo: Česká televize, Nadace Bohuslava Martinů, ORF

Můj život s Bohuslavem Martinů, Česko/Rakousko 2021, hraný dokument, režie: Jakub Sommer, hrají: Tereza Hofová, Petr Stach, Anna Fialová, Ondřej Kavan a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám