Hlavní obsah

České lvy bude v březnu moderovat Václav Kopta

Novinky, Stanislav Dvořák

Ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev budou předány v sobotu 6. března 2021 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v přímém přenosu ČT1 od 20.10 hodin.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Kopta

Článek

Ceny bude moderovat Václav Kopta pod režijním dohledem Marka Najbrta a  Michaela Čecha. Nominace budou vyhlášeny 18. ledna 2021.

„Když jsem Českého lva moderoval podruhé, stačilo zvolat: Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš! Já to risknul a – neutonul jsem! V březnu 2021 si tedy půjdu zaplavat potřetí a budu doufat, že se nenaplní ani heslo: Třikrát a dost! Těším se na všechny tvůrce i filmové příznivce… hlavně aby už byla otevřená plovárna!“ uvedl Kopta.

„V březnu příštího roku si nově mohou během slavnostního ceremoniálu sošku Českého lva odnést i tvůrci animovaných a krátkých filmů. Dochází také ke změnám v kategoriích pro televizní projekty. Tvůrci televizních filmů, minisérií a seriálů mohou být nově oceněni i v kategoriích nejlepší herecký výkon v hlavní a vedlejší roli i dalších kategoriích, jako např. kamera nebo hudba. Ty byly do letošního roku určené jen celovečerním filmům, případně dokumentům,” upozornila za pořadatele Silvie Marková.

K Anistonové přibude Marguliesová. Pokračování seriálového hitu Morning Show

Film

„Přestože rok 2020 přinesl do našich životů zcela nečekané změny, česká filmová produkce má co nabídnout,” uvedla výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská.

„Přes 300 renomovaných filmových profesionálů hodnotí při 28. ročníku 22 hraných celovečerních filmů, 7 animovaných a 18 krátkých filmů. Z celkem 32 letošních dokumentárních filmů vybrala předvýběrová komise sestavená ze členů akademie 15 snímků, z nichž nakonec vzhledem k situaci s uzavřenými kiny splní statut letošního ročníku 14, o kterých budou akademici v prvním kole hlasovat (viz přehled níže). Akademici hlasují také o deseti televizních dílech.”

Smrtící úder kinům. Téměř všechny nové blockbustery jdou na HBO

Film

Patnáctičlenné prezídium ČFTA pak oceňuje každoročně mimořádný přínos české kinematografii a může udělit i cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Reklama

Výběr článků

Načítám