Hlavní obsah

Nick Cave i Meky Žbirka na festivalu Pohoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský festival Pohoda ve čtvrtek 7. července otevře Meky Žbirka. Samozřejmě ne on osobně, ale posmrtně zazní jeho písně v podání kapely Midi Lidi a Laca Lučeniče, Žbirkova bývalého dlouholetého spolupracovníka. Hvězdou pětadvacátého ročníku bude temný australský rocker Nick Cave.

Foto: Petr Hloušek

Nick Cave před pár dny uhranul návštěvníky pražského festivalu Metronome.

Článek

Na trenčínském letišti potrvá hudební svátek do 9. července. Nabídne 130 koncertů, umělce z celého světa, a kromě Cavea a jeho kapely The Bad Seeds například Flume, Sigrid, The Libertines nebo Ivu Bittovou s kapelou Dunaj.

„Velká jména nemáme ve zvyku opakovat. Už během koncertu na Pohodě 2013 jsem věděl, že v případě Nicka Cavea to neplatí,“ prohlásil ředitel festivalu Michal Kaščák.

Než ve čtvrtek večer rozpohybuje své umělecké vibrace australská hvězda, zazní hudba Mekyho Žbirky. „Vybrali jsme si jeho tři desky z druhé poloviny 80. let: Nemoderný chalan, Chlapec z ulice a Zlomky poznania. A ty nám tvoří pěknou trilogii. Z nich jsme společně s Lacem Lučeničem, který s Mirem spolupracoval, předělali několik písniček. Pracovně tomu říkáme Nemoderný chlapec z ulice poznania. Ty desky mají společného ducha,“ naznačil pro deník Právo Petr Marek, frontman kapely Midi Lidi.

Původně měl s nimi Žbirka vystoupit. „Mělo to být jejich společné setkání s Lacem. Mekyho smrt do toho ale hodila velké vidle,“ dodal. Žbirka zemřel loni.

Písničky upravovali intuitivně. „Celkově je má nejoblíbenější Do člna, píseň s krásným hudebním doprovodem, která dodnes obstojí. Mám rád i písničku Ideme z PKO. V ní se mi nejvíc libí text,“ doplnil zpěvák a skladatel kapely Midi Lidi.

Pohodu otevřou i zakončí ukrajinští hudebníci, například rapperka Alyona Alyona nebo kvarteto Dakha Brakha. Připravený je také koncert pro zesnulého Milana Lasicu, divadelní představení nebo debaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám