Hlavní obsah

Zrzavého obraz Neděle v Camaret se prodal za 7,8 miliónu

– Praha

Obraz Jana Zrzavého Neděle v Camaret se v neděli na aukci v Praze prodal za 7,8 miliónu korun bez aukční přirážky. Celkem za něj nový majitel zaplatí 9,7 miliónu korun. Jde o autorův třetí nejdráž prodaný obraz na českých aukcích.

Foto: Arts European, ČTK

Obraz Jana Zrzavého Neděle v Camaret

Článek

Dosud nejvíce peněz zaplatil nový majitel za Zrzavého Hornatou krajinu, která se v roce 2009 vyšplhala na 10,5 miliónu korun. Výsledky dnešní aukce ČTK poskytl Albert Trnka z aukční síně European Arts.

Na zahraničním trhu se Zrzavého obraz prodal nejdráž za 14,7 miliónu korun. Za takovou částku odkleplo kladívko obraz nazvaný Spící hoch před dvěma lety v londýnské aukční síni Sotheby's.

Na obrazu Neděle v Camaret zachytil Zrzavý v roce 1930 přístav s kotvícími loďkami, vévodí mu tři různé odstíny modré - přístav, moře a obloha. Obraz byl zřejmě po celou dobu v držení soukromého majitele a dosud nebyl vystaven. Vyvolávací cena dnes činila 6,8 miliónu korun a organizátoři předpokládali, že se jeho cena může vyšplhat až na 12 miliónů.

Foto: Arts European, ČTK

Obraz Jana Zrzavého Neděle v Camaret

O obraz svedli souboj dva zájemci, z nichž jeden dražil po telefonu a druhý přímo v aukčním sále. Vítězem byl přímý účastník. Letos se Zrzavého díla objevila v aukcích už čtyřikrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám