Hlavní obsah

Zpěvák Eros Ramazzotti: Chci vás všechny slyšet zpívat se mnou

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský zpěvák Eros Ramazzotti vystoupí v úterý 22. října v O2 areně v Praze. Zazní i písně z alba Vita ce n'è, které vyšlo loni v říjnu. Hudebník před svým čtvrtým koncertem v největší české aréně Právu poskytl rozhovor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eros Ramazzotti se do Prahy vrací pravidelně.

Článek

Jaké jsou vaše nejmilejší vzpomínky z dětství spojené s hudbou?

Vybavuji si tu první, kdy jsem dostal darem kytaru. V sedmi letech vypadá všechno větší. I neživý nástroj, jakým je kytara, vás může přivést v úžas. Pamatuji si tu silnou emoci, vzrušení v srdci, jež mě nikdy neopustilo.

Kdy jste začal vystupovat a jaké pocity jste z toho tehdy měl?

Začal jsem v roce 1981 a je to podobné jako s tou kytarou. Byl jsem tehdy mnohem víc plachý a všechno se zdálo větší než já.

Vybavujete si, kdy vás lidé na ulici začali poznávat?

Úspěch přišel poměrně brzy. Bylo to, jako když vás strhne vír. Splněný sen. Nicméně sláva pro mě byla druhotná. Stačilo mi vědomí, že si plním sen.

Kdy jste prožil období nejintenzivnějšího zájmu fanoušků?

Nerozlišuji svá hudební období na horší a lepší či intenzivnější. Nestěžuji si, je to součást hry.

Co pro vás bylo v souvislosti s prací na novém albu Vita ce n'è největší výzvou?

Znamená pro mě nový začátek. Byla to výzva pro mě a čas, touha dát jasné znamení. Je to motto a přání. Způsob, jak říct pojďme dál.

Co máte na nové desce nejraději?

Pro mě je to album plné symbolů a pozitivních vzkazů. Od toho, abychom pečovali o své prostředí, přes úctu k životu, po lásku k mým dětem. Všechny tyto myšlenky jsou ztělesněny v symbolu stromu života.

Které momenty vaší kariéry byly nejtěžší?

Byly časy, kdy inspirace přicházela jen velmi pomalu, nebo bylo těžké se soustředit. Ale vždy to byla jen chvíle. Svoji práci miluji, tohle jsem já. Nikdy bych nemohl přestat.

Co pro váš život hudba představuje kromě vášně, práce a toho, že je pro vás jako dýchání?

Vtipné, ale řekla jste všechno. Odpovím vám takto: Díky hudbě mohu cestovat po celém světě, seznámil jsem se díky ní s úžasnými umělci, viděl bláznivá místa, bavím se při práci a mám tisíce zážitků. A také jsem díky ní překonal strach z lítání.

Jak byste pozval fanoušky na koncert v Praze?

Milí přátelé, přijďte a užijte si mou show v O2 areně. Chci vás všechny slyšet zpívat se mnou.

Eros Ramazzotti: Snažím se o dokonalost, byť je nedosažitelná

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám