Hlavní obsah

Zpěvačka a textařka Zuzana Michnová ze skupiny Marsyas slaví pětašedesátiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka a textařka Zuzana Michnová, která 31. března slaví pětašedesátiny, patří k nejvýraznějším postavám domácího folku a folkrocku. V 70. letech založila spolu s Petrem Kalandrou a Oskarem Petrem dnes již legendární skupinu Marsyas, kde se později vystřídala řada muzikantů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zuzana Michnová

Článek

Michnová se jako jediná podílela na všech pěti deskách kapely, kromě toho ve spolupráci s Michalem Pavlíčkem natočila sólové album Rány. V současnosti vystupuje se skupinou PKMB.

Jihlavská rodačka původně chtěla být herečkou nebo malířkou, ale zůstalo jen u několika epizodních rolí ve filmu. Od 12 let zpívala ve sboru, později zkoušela štěstí s tanečním orchestrem i rockovou skupinou. V roce 1971 vytvořila s Jiřím Jeřábkem folkové duo, jež se o pár let později po příchodech Kalandry s Petrem přetransformovalo v Marsyas.

První deska nazvaná stejně jako kapela vyšla v roce 1978. K nejznámějším písničkám Marsyas patří například Zmrzlinář, píseň byla jednou z ústředních skladeb filmu Pupendo. Předloni o Michnové vznikl dokumentární film Jsem slavná tak akorát.

Reklama

Výběr článků

Načítám