Hlavní obsah

Zemřela zpěvačka The Supremes Mary Wilsonová

Velká legenda světové hudební scény odešla ve věku 76 let. Mary Wilsonová založila s Dianou Rossovou skupinu The Supremes, která se stala nejvýznamnější ženskou skupinou 60. let, a spoludefinovala žánr známý jako klasický soul.

Foto: Profimedia.cz

Mary Wilsonová

Článek

”Byla to průkopnice a diva, budeme ji hluboce postrádat,“ řekl zakladatel slavného labelu Motown Records Berry Gordy.

„The Supremes byly vždy známé jako ,zlatíčka Motownu'. Mary s Dianou a Florence přišly do Motownu začátkem šedesátých let. Po bezprecedentní sérii hitů, které vyhrály hitparádu, a televizních a klubových vystoupeních otevřely dveře sobě i dalším skupinám z Motownu a mnohým dalším,“ dodal.

Zpěvačky Mary Wilsonová, Florence Ballardová a Diana Rossová se setkaly v Detroitu. Nejdříve si říkaly The Primettes, ale přejmenovaly se na The Supremes. V lednu 1961 už uzavřely smlouvu s Motown Records a brzy se staly jednou z nejprodávanějších ženských skupin všech dob.

Foto: Profimedia.cz

The Supremes: Florence Ballardová, Diana Rossová a Mary Wilsonová

Z motownských studií vycházel jeden hit za druhým - You Can't Hurry Love, Baby Love, Come See About Me, Stop! In the Name of Love, Back in My Arms Again a další. Trio se dostalo na vrchol americké hitparády Billboard dvanáctkrát.

Vztahy ve skupině ovšem nebyly vždy ideální. Nejdříve ji Berry Gordy přejmenoval na Diana Ross & the Supremes a vyhodil Ballardovou. V roce 1970 ale Diana Rossová stejně odešla, aby zahájila sólovou kariéru. O sedm let později skupina, v níž se mezitím vystřídaly další osobnosti, definitivně končí, když odchází i Wilsonová.

V roce 1979 vyšlo její sólové album v disco stylu, ale nemělo moc úspěch. Wilsonová se později pustila do muzikálů a v osmdesátých letech vzbudily značnou pozornost její memoáry Dreamgirl: My Life as a Supreme. V roce 1990 vydala ještě pokračování Supreme Faith: Someday We'll Be Together.

Reklama

Výběr článků

Načítám