Hlavní obsah

Zemřela zpěvačka folkového tria Peter, Paul & Mary

Danbury

Mary Traversová z amerického folkového tria Peter, Paul & Mary zemřela ve středu ve věku 72 let v nemocnici v Danbury v Connecticutu. Měla leukémii. Transplantace kostní dřeně se sice povedla, ale zpěvačka podlehla vedlejším účinkům chemoterapie.

Článek

Trio Peter, Paul & Mary v 60. letech stálo na počátku úspěchu folkové vlny, která vynesla do popředí zájmu i Boba Dylana. V době, kdy začínal, nazpívala trojice jeho píseň Blowin' in the Wind, která se stala hitem. V jejich repertoáru bylo i Seegerovo Where Have All the Flowers Gone? (Řekni, kde ty kytky jsou), tedy písně, které byly spjtay s protiválečným hnutím šedesátých let. 

Členové tria, které dále tvořili Peter Yarrow a Noel Paul Stookey, se sami v boji za lidská práva angažovali. V roce 1963 vystoupili v rámci pochodu za lidská práva ve Washingtonu a hráli i na demonstracích proti válce ve Vietnamu.

V roce 1963 byla v jednu chvíli tři jejich alba v žebříčku šesti nejprodávanějších dlouhohrajících desek hudebního časopisu Billboard. Skupina získala pět cen Grammy.

Na počátku sedmdesátých let se skupina rozpadla, protože se hudba změnila, uhlazený projev tria vystřídali mnohem drsnější folkoví zpěváci koketující s rockem. V posledních letech ale trojice občas vystupovala pohromadě na benefičních koncertech.

"Hluboce jsme ji milovali a bude nám nevýslovně chybět," píší Peter a Paul na internetových stránkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám