Hlavní obsah

Zemřela muzikantka Sophie. Bylo jí 34 let

Ve věku 34 let v noci na dnešek zemřela hudební producentka a tvůrkyně experimentálního popu Sophie. Rodačka ze skotského Glasgowa přišla o život v důsledku „náhlé nehody” ve svém bydlišti v Aténách, sdělil její tým zpravodajskému webu BBC. Interpretka měla na kontě nominaci na cenu Grammy i společné projekty s Madonnou nebo Charli XCX.

Foto: Profimedia.cz

Sophie během vystoupení v roce 2019.

Článek

Její hudební vydavatelství Transgressive v prohlášení zveřejněném na twitteru uvedlo, že Sophie (celým jménem Sophie Xeonová) se nad ránem vydala pozorovat úplněk, načež "uklouzla a spadla". "Vždycky tady bude s námi. Naše rodina děkuje všem za jejich lásku a podporu a prosí o soukromí v této zdrcující chvíli," dodává prohlášení.

Zemřela Marie Fredrikssonová, zpěvačka skupiny Roxette

Kultura

Manažerský tým o Sophie hovoří jako o průkopnici a o jednom z nejvlivnějších umělců posledních deseti let. Podle BBC skotská autorka a producentka při tvorbě inovativní hudby kombinovala prvky popu, trance a undergroundové taneční hudby, k nimž přidávala "pokřivené, dezorientující zvukové stopy". Její styl prý byl lehko rozeznatelný a také vysoce žádaný.

Skladby začala Sophie vydávat v roce 2013, o dva roky později ji americká zpěvačka Madonna přizvala k tvorbě svého singlu Bitch, I'm Madonna. S angličankou Charli XCX Sophie spolupracovala na několika počinech, také byla u vzniku jedné ze skladeb na albu Big Fish Theory kalifornského rappera Vince Staplese. První vlastní album vydala v roce 2018 a deska Oil of Every Pearl’s Un-Insides byla oceněna nominací na Grammy v kategorii pro nejlepší taneční nebo elektronické album.

Foto: Profimedia.cz

Sophie na archivním snímku z roku 2018.

"Pokojný odpočinek úžasné umělkyni, která přímo před našima očima vedla revoluci," reagoval na zprávu o jejím úmrtí jeden z nejznámějších hudebních kritiků současnosti Anthony Fantano, jehož hlavní kanál na serveru YouTube má více než 2,3 milionu fanoušků. "Kdykoli by bylo příliš brzy," dodal.

Sophie přibližně před třemi lety potvrdila spekulace o tom, že je transgenderovou ženou. Svou popularitu využívala k šíření povědomí o právech transgenderových osob, píše BBC.

Zemřela Dolores O'Riordanová, zpěvačka skupiny Cranberries

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám