Hlavní obsah

Zemřela houslistka Jitka Šuranská

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vynikající česká houslistka a držitelka tří Andělů Jitka Šuranská podlehla v pondělí ráno vážné nemoci. O jejím úmrtí informovali její nejbližší přátelé na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Jitka Šuranská

Článek

„Dnes ráno z tohoto světa odešla po těžké nemoci Jitka Šuranská. Zůstávají s námi její písně. Těžko se mi teď o mé výjimečné kamarádce a muzikantské parťačce píše něco víc,“ uvedl hudebník a publicista Jiří Plocek, se kterým získala v roce 2005 prvního Anděla za společné album Písňobraní.

Jitka Šuranská se narodila v roce 1978 v Kudlovicích na Slovácku. Muzice a hraní na housle se věnovala od dětství. V Uherském Hradišti absolvovala základní uměleckou školu a housle pak vystudovala i na brněnské konzervatoři. „Mým nejdůležitějším učitelem byl pan profesor Zdeněk Gola z ostravského Institutu pro umělecká studia. Naučil mě milovat housle a věřit svým schopnostem,“ popsala již dříve Šuranská.

Kromě lidové muziky, kdy deset let působila v Cimbálové muzice Stanislava Gabriela, se věnovala i hudbě klasické. Byla členkou Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně. Zásadní pro ni bylo setkání s Jiřím Plockem. „Setkáním s Jiřím Plockem, bořitelem hranic mezi hudebními žánry, se mi otevřel zcela nový svět. Svět world music,“ přiznala v minulosti.

V roce 2012 se Jitka Šuranská posunula dál. Koupila Loop Station a začala hrát a zpívat sólově. Následovala spolupráce se slovenským triem Pacora, producentem Stanem Palúchem a v roce 2013 první sólové album „Nězachoď slunečko“. Za album získala druhou cenu Anděl v kategorii World music.

Od roku 2014 začala naplňovat svůj sen o vlastní kapele. „Co víc jsem si mohla přát – Jitka Šuranská Trio,“ uvedla na svých internetových stránkách. V roce 2016 vyšlo debutové album tria nazvané Divé husy. V témže roce začala více spolupracovat s Ženským sborem z Kudlovic.

Posledního Anděla získala za rok 2017, respektive za hudební projekt se stejnojmenným názvem alba Beránci a vlci. Stalo se tak v kategorii Folk. Společně s jejím triem jej získal Ženský sbor z Kudlovic, Sdružení nezávislých jazzmenů a beskydská kapela RukyNaDudy.

„Měla tři Anděly, ale ona sama byla tím největším. Anděl nad anděly,“ popsali její přátelé energickou muzikantku, která bourala mantinely lidové muziky a posouvala ji do nových sfér.

Reklama

Výběr článků

Načítám