Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Pavel Bobek

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po dlouhé nemoci zemřel ve středu v Praze zpěvák Pavel Bobek. Bylo mu 76 let. Informovala o tom jeho dcera Klára Mixová.

Pavel Bobek - Lásko, mně ubývá sil (1980)Video: Česká televize

 
Článek

Pavel Bobek patřil k významným českým hudebním osobnostem, zajímal ho především klasický rokenrol a country. Na vrcholu byl v 60. a 70. letech minulého století. Vystupoval téměř až do smrti.

„Protože jsme byli oba trochu praštění anglo-americkou muzikou, tak jsme si už v první polovině 60. let vyměňovali hitparády a konzultovali spolu informace, které jsme poslouchali na rádiu Luxembourg. To bylo v době, kdy Pavel zpíval jen v angličtině písně rokenrolových velikánů, především Buddyho Hollyho. Rozhodující bylo, když se v Semaforu potkal s Jiřím Grossmannem, který ho přesvědčil, aby začal zpívat česky,” komentoval úmrtí svého kamaráda hudební publicista Miloš Skalka.

„Šlo spíše o to, co v těch písničkách sděluje. A protože se vedle Grossmanna potkal i s dalšími výjimečnými textaři, ať už to byli Michael Janík, Vladimír Poštulka či Pavel Vrba, dbal na to, aby český text maximálně korespondoval s původním obsahem. To se mu podařilo vrchovatě,” dodal Skalka.

Bobek se narodil 16. září 1937 v Praze. Vystudoval Fakultu architektury a pozemního stavitelství ČVUT v Praze, kde byli jeho spolužáky Jan Kaplický, Petr Nárožný a Eva Jiřičná. Už tehdy vystupoval s fakultní skupinou Fapsorchestra.

Po krátké spolupráci se skupinou Olympic (1963–1965) začal vystupovat s Country Beatem Jiřího Brabce a stal se také členem Semaforu.

Bobek miloval Ameriku, rokenrol a country, ale interpretoval hudbu spíše v poklidnější poloze – nepatřil k typickým rockerům. Jeho největšími hity jsou v naprosté většině coververze starých amerických country klasik.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bobek vstoupil do síně slávy.

Foto: Aleš Honus , Právo

S Pavlem Bobkem si Marie Rottrová zazpívala píseň S tím bláznem si nic nezačínej.

Ke slavným patří např. písně Oh Ruby, nechtěj mi lásku brát (Ruby, Don’t Take Your Love To Town), Veď mě dál, cesto má (Take Me Home, Country Roads), Stůj, klidně stůj (Coward Of The County), Pojď dál a zpívej (Lay Down Beside Me), S tím bláznem si nic nezačínej (Don’t Fall In Love With A Dreamer), velmi úspěšný duet s Marií Rottrovou.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Pavel Bobek na své zahrádce

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pavel Bobek na archivním snímku z 6. dubna 2013

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Pavel Bobek s Petrem Hapkou

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Bobek s Eliškou Kaplický (manželkou spolužáka Jana Kaplického) a Olgou Špátovou

Téměř kultovní pozici má u mnohých posluchačů balada Pojď stoupat jak dým (Don’t Bogart That Joint My Friend), kterou si filmoví diváci pamatují v originále z filmu Easy Rider (Bezstarostná jízda).

Bobek obdivoval amerického zpěváka Johnnyho Cashe, se kterým se roku 1978 osobně setkal a zazpívali si spolu.

Pavel Bobek - Nedělní ráno

V devadesátých letech koketoval s politikou a neúspěšně kandidoval za ODA, velmi rychle se ale vrátil k hudbě. V roce 2007 prodělal mozkovou mrtvici. Přestože byl na tom zdravotně velmi špatně, v poslední době stále vystupoval se skupinou Malinaband a s Robertem Křesťanem spolupracoval na písni Ještě není tma na albu Druhé trávy Dylanovky.

V roce 2013 byl Akademií populární hudby zvolen do Síně slávy.

Pavel Bobek - Největší hity

Pojď stoupat jak dým

Oh Ruby, nechtěj mi lásku brát

Veď mě dál, cesto má

Pojď dál a zpívej

S tím bláznem si nic nezačínej

Lásko, mně ubývá sil

ČT1 uvede ve středu ve 22:30 vzpomínku na Pavla Bobka.

Reklama

Výběr článků

Načítám