Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Erich Segal, autor Love Story

– Londýn

Ve věku 72 let zemřel v neděli v Londýně americký spisovatel Erich Segal, kterého proslavil hlavně sentimentální román Love Story, jehož filmové zpracování bylo šlágrem 70. let. S odvoláním na jeho dceru Francesku to oznámila agentura AP.

Foto: ČTK

Erich Segal, americký filozof a spisovatel na archivním snímku.

Článek

Francesca Segalová řekla, že příčinou úmrtí byl srdeční záchvat a že její otec byl už dnes pohřben.

Román Love Story vyšel v roce 1970 a stal se bestsellerem. Film natočený podle něho získal sedm nominací na Oscara, vytouženou sošku však nakonec dostal jen za hudbu.

Segal byl povoláním klasický filolog, uznání si získal překlady antických děl. Psaní se věnoval jen jaksi mimochodem, ale Love Story, jíž se po světě prodalo 21 milionů výtisků, mu zaručila světovou popularitu. Tato kniha i některé další, rovněž romantického charakteru, vyšly i česky.

V posledních letech publikoval Segal spíše na akademickém poli a přednášel na univerzitě v Oxfordu.

Segala proslavil román Love Story
Milostný román Love Story před čtyřiceti lety očaroval americké čtenáře a pak i filmové diváky po celém světě.
Útlý příběh lásky movitého studenta Harvardu a dívky z chudé rodiny, která zemře na zhoubnou nemoc, vnikl původně jako scénář. Až na radu agenta jej Segal přepracoval na román. Kniha nejprve vyšla ve směšném nákladu 5000 kusů, ale do konce roku 1970 se prodalo 400 000 exemplářů a brzy následovala první dávka 4 350 000 paperbacků.
Sentimentální Segalova "story" měla převážně slušné kritiky, dost jí pomohl slavný Kurt Vonnegut, když čtenáře ujistil, "že je těžké knihu odložit podobně jako čokoládový zákusek". Našlo se i pár škarohlídů, kteří se divili nad "záhadným" úspěchem díla s jednoduchou zápletkou, které je "stránku za stránkou plné nejnudnějších klišé". Ti však byli v menšině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám