Hlavní obsah

Zemřel herec Terry Jones z Monty Python

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemřel britský herec Terry Jones, známý především ze skupiny Monty Python. Bylo mu 77 let, napsal server týdeníku Focus s odkazem na informace jeho managementu. V roce 2006 mu byla diagnostikována rakovina a v posledních letech trpěl vzácným druhem demence.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ve věku 77 let zemřel Terry Jones z Monty PythonůVideo: Reuters

 
Článek

„Jeho práce s Monty Pythonem, jeho knihy, jeho televizní pořady a básně budou žít navždy,” uvedla v prohlášení hercova rodina. „Přišli jsme o laskavého, vtipného, vřelého, tvůrčího a skutečně milujícího muže, jehož neústupná osobnost, neoblomný intelekt a výjimečný smysl pro humor přinášely potěšení nespočetným milionům (lidí) po šest desetiletí,” pokračovalo vyjádření.

V roce 2015 mu byla diagnostikována vzácná forma demence, primárně progresivní afázie, která se projevuje zejména ztrátou schopnosti komunikace. U Jonese se začala projevovat už o rok dříve, kdy si během opětovného setkání slavných Pythonů, představení nazvaného Monty Python Live (Mostly), nebyl schopen zapamatovat repliky.

Jeho stav se od té doby zhoršoval, v roce 2016 nezvládal poskytovat rozhovory, o rok později ztratil schopnost mluvit téměř docela.

Zásadní setkání

Jones pocházel z Walesu a kromě herectví se věnoval rovněž režírování a historii filmu. Režisérem byl například u známého filmu Život Briana.

Milníkem pro jeho kariéru se stalo seznámení s Michaelem Palinem, když studoval angličtinu a historii na univerzitě v Oxfordu. Oba začali pracovat pro BBC a začali psát pro komika Martyho Feldmana a tvořit scénky pro The Frost Report.

Později se dali dohromady s Davidem Jasonem a Ericem Idlem a nakonec do skupiny přibyl animátor Terry Gilliam a duo Chapman/Cleese. Vznikl tak  Monty Pythonův létající cirkus.

Foto: Peter Kramer, ČTK/AP

Členové Monty Python. Zleva Michael Palin, John Cleese, Terry Jones, Terry Gilliam a Eric Idle

V roce 1975 natočil Jones spolu s Gilliamem Monty Python a svatý Grál.

Když se skupina rozpadla, věnoval se dál herectví i režijní práci. K vrcholům patří jeho snímek Smysl života, kde vytvořil postavu zvracejícího pana Creosota. V roce 1983 získal film zvláštní cenu poroty v Cannes.

Terry Jones napsal také několik knih, například Pohádky či Fantastické historky, a natočil dokumentární seriál Středověké osudy Terryho Jonese, kde se vyznal ze své lásky k historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám