Hlavní obsah

Zemřel herec Jiří Ornest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 70 let zemřel v neděli dopoledne herec, režisér, překladatel a dlouholetý člen Divadla Na zábradlí Jiří Ornest. O úmrtí informovala jeho rodina.

Jiří Ornest ve filmu Mistři (2005)

 
Článek

Manžel herečky Daniely Kolářové vystudoval DAMU a po působení v Divadle E. F. Buriana zakotvil v roce 1991 v souboru Divadla Na zábradlí.

Za roli ve hře Ritter, Denne, Voss byl v roce 1996 nominován na cenu Thalie. Za stejnou roli získal v témže roce Cenu Alfréda Radoka za nejlepší mužský herecký výkon. V divadle ztvárnil další výrazné role. V režii Petra Lébla si zahrál například ústřední postavu v Čechovově Strýčku Váňovi.

Foto: Veronika Šimková, ČTK

Jiří Ornest na snímku z roku 2013

Ornest je známý i z řady projektů alternativního divadla. Spolu s hercem Petrem Svojtkou založil v 60. letech divadelní skupinu Růžový palouček, později byl i u projektů Divadla ve Foyer a Náhradního divadla. Se svým přítelem, hercem a moderátorem Janem Krausem nastudoval jeho hru Nahniličko. Věnoval se rovněž práci v televizi, rozhlasu a dabingu.

Foto: Veronika Šimková, ČTK

Jiří Ornest

Ornest pocházel z umělecké rodiny. Jeho otec byl divadelní režisér Ota Ornest, matka herečka Jarmila Smejkalová. Hercem byl i jeho strýc Zdeněk Ornest, dalším strýcem byl básník Jiří Orten.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám