Hlavní obsah

Zemřel autor Úžasné Zeměplochy Terry Pratchett

Aktualizováno

Po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou zemřel ve čtvrtek v 66 letech spisovatel, divadelní dramatik a filmový scenárista Terry Pratchett. Autor více než sedmi desítek knih se proslavil se především svou sérií knih Úžasná Zeměplocha.

Foto: Profimedia.cz

Terry Pratchett

Článek

Pratchett zemřel doma, obklopen rodinou, uvedla BBC.

Alzheimerova choroba mu byla diagnostikována v roce 2007, lékaři však byli přesvědčeni, že posteriorní kortikální atrofií (PCA - atrofie zadní části kúry) trpěl už dříve. PCA narušuje prostorové vnímání a posuzování vzdálenosti.

S nemocí se snažil bojovat. I po jejím diagnostikování pokračoval v tvorbě. Napsal ještě dvě knihy. Když už psát nemohl, používal záznamník hlasu a program, který záznam přepisoval. Poslední kniha mu vyšla loni.

Když onemocněl, začal prosazovat právo na euthanasii, kterou také hodlal podstoupit.

Terry Pratchett se též více než dvacet let aktivně angažoval v nadaci na záchranu orangutanů. Několikrát navštívil Indonésii, kde měl možnost seznámit se s těmito silně ohroženými tvory, které si zamiloval při psaní postavy Knihovníka z Neviditelné univerzity, jenž se vlivem magie v jednoho transformoval. Během jeho poslední výpravy za nimi byl i přes pokročilé stadium Alzheimerovy choroby natočen dokument Terry Pratchett čelí vymírání druhů.

Úžasná Zeměplocha a další díla

Terence David John Pratchett už jako dítě podlehl kouzlu knih. V deseti letech začal o sobotách pracovat v knihovně. O dva roky později napsal svůj první příběh o ďáblovi, který přeorganizuje peklo na reklamní kancelář. Ten byl otištěn v místních novinách, kam Pratchett v 16 letech nastoupil jako redaktor.

Tato profese ho ale brzo přestala bavit a rozhodl se věnovat vlastní literární činnosti. Kariéru spisovatele se mu podařilo rozjet velice brzo.

V roce 1971 debutoval knihou o maličkých lidech žijících v koberci, kterou věnoval dětem a nazval ji Kobercoví lidé. Od té doby chrlil jednu knížku za druhou, přes rostoucí popularitu ale pro něj bylo až do roku 1987 psaní jen koníčkem. Do té doby pracoval jako tiskový mluvčí elektrárenské společnosti Central Electricity Generating Board: "Byla to práce velmi stresující a psaní románu mě tehdy uklidňovalo."

Nejslavnější je jeho série Úžasná Zeměplocha, jejíž první díl napsal v roce 1983. Série má na čtyřicet dílů. V 90. letech byl Pratchett nejprodávanějším britským autorem. V celém světě prodal na 85 miliónů knih ve 37 jazycích, včetně češtiny. Do češtiny je překládal Jan Kantůrek.

Terry Pratchett vytvořil ještě trilogii pro děti Vyprávění o Nomech, Odvrácenou stranu Slunce nebo Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci. Pro děti napsal i příběhy o Toničce, které se také odehrávají na Zeměploše.

Pratchettovi byl v roce 1998 udělen Řád britského impéria za službu literatuře, o rok později dostal čestný doktorát literatury na univerzitě ve Warwicku. Byl též nositelem Carnegieho medaile za dětskou literaturu. V roce 2009 ho královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu, když jej jmenovala rytířem.

Reklama

Výběr článků

Načítám