Hlavní obsah

Zemřel Andrew Fletcher z Depeche Mode

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 60 let zemřel klávesista a zakladatel hudební kapely Depeche Mode Andrew Fletcher. Skupina to oznámila na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Andy Fletcher

Článek

„Jsme šokováni a naplněni obrovským smutkem z předčasného úmrtí našeho drahého přítele, člena rodiny a kolegy z kapely Andyho ‚Fletche‘ Fletchera,“ uvedla kapela na Twitteru.

„‚Fletch‘ měl opravdové zlaté srdce a byl tu vždy, když jste potřebovali podporu, živou konverzaci, dobrou zábavu nebo vychlazené pivo. Prosíme vás, abyste na v této těžké době mysleli na jeho rodinu a respektovali jejich soukromí,“ stojí dále v prohlášení Depeche Mode.

Fletcher se narodil v roce 1961 v Nottinghamu a přestěhoval se do Basildonu, kde koncem 70. let založil spolu s Martinem Gorem a Vincem Clarkem skupinu Composition Of Sound.

Po přijetí zpěváka Davida Gahana se přejmenovali na Depeche Mode a kvarteto se proslavilo hity jako New Life nebo Just Can't Get Enough.

Po odchodu Clarka, který založil Yazoo a poté Erasure, se Gore stal hlavním skladatelem a kapela zaznamenala na přelomu 80. a 90. let obrovský mezinárodní úspěch s písněmi Personal Jesus, Enjoy The Silence a I Feel You.

V roce 2020 byla kapela uvedena do Rokenrolové síně slávy.

Už nikdy nebudou úplní

V kapele, která v 80. letech i začátkem 90. let ukazovala ostatním umělcům na celém světě směr v používání elektronických nástrojů, zastával Fletcher důležitý lidský prvek.

„Fletch“ nestál přímo za průkopnickými aranžemi DM jako zvukový vizionář Alan Wilder, ani za silnými melodiemi jako vrchní skladatel Martin Gore.

Na pódiu ovšem působil jako spolehlivý, i když poněkud minimalistický klávesák, ale také jako nadšený povzbuzovatel publika, jehož hecování dodávalo koncertům DM šťávu. V zákulisí pak často plnil roli člena, který dokáže tmelit kolektiv, ve němž to na dlouhých turné nejednou skřípalo.

Přestože jako instrumentalista pro kapelu není nenahraditelný, pro fanoušky už Depeche Mode bez něj nikdy nebudou úplní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám