Hlavní obsah

ŽEBŘÍČEK: Trojan v klobouku to natřel Schwarzeneggerovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první místo žebříčku návštěvnosti českých kin se dostal snímek Ve stínu režiséra Davida Ondříčka s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Detektivka posazená do padesátých let předehnala americkou akční komedii s Arnoldem Schwarzeneggerem, Sylvestrem Stallonem a dalšími proslulými postavičkami z let osmdesátých s názvem Expendables: Postradatelní 2.

Foto: Falcon

Ivan Trojan

Článek

Ve stínu je krimi příběh s politickým pozadím, který se odehrává v Československu v padesátých letech. Kriminalistovi Haklovi je jasné, že na případu, o který se StB až příliš zajímá, něco nesedí. Tvrdošíjně si jde za svým, i když je nenápadně varován vedením, aby se pachatele raději nesnažil najít. Kvůli práci se odcizuje i manželce, která ho marně upozorňuje, že by se měli spíše strachovat o celoživotní úspory (mezi lidmi už se šušká o měnové reformě).

Pak se na scéně objeví německý kriminalista, který přijel „pomoci“ s případem mezinárodního spiknutí. Hakl mu nevěří. Tuší, že nemluví pravdu, a když náhodou zjistí, že jde o bývalého esesáka, začíná si dávat dohromady celý obrázek. Němec představuje pro StB pouhou loutku, kvůli své minulosti má špatné svědomí a jde mu o všechno, u soudu by proto řekl cokoliv, aby se zachránil...

Snímek s hutnou atmosférou, který se dočkal velmi dobrých recenzí, byl navržen i do nominací na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Vyslala jej tam Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). To ovšem neznamená, že byl nominován na Oscara. O tom rozhodují až Američané.

V poslední době jsme vyslali do boje o Oscary i další historické filmy jako Želary a Musíme si pomáhat, naším posledním úspěchem byl však už letitý Kolja (1996).

Návštěvnost kin - poslední víkend
PoziceMinulý týdenFilmPočet návštěvníků za víkend
1.1.Ve stínu20200
2.3.Expendables: Postradatelní 211290
3.-Bastardi 311174
4.2.Resident Evil: Odveta8541
5.6.Rebelka8388
6.9.Doba ledová 4: Země v pohybu7640
7.5.Druhá šance6777
8.4.Svatá čtveřice6453
9.-Země bez zákona4860
10.8.Norman a duchové4096

Reklama

Související články

Estébáci a neoblomný Trojan v Praze 50. let

Režisér David Ondříček přichází se solidním filmovým dramatem z Prahy padesátých let pod názvem Ve stínu. Atmosférický příběh s krimi zápletkou a politickým...

Výběr článků

Načítám