Hlavní obsah

Zázrak Boba Marleyho. Po 30 letech míří do Top 10

Novinky, Stanislav Dvořák

Slavný výběr hitů Boba Marleyho nazvaný Legend vždy patřil k nejkvalitnějším i nejprodávanějším deskám. Přesto překvapí, když takovou desku uvidíte 30 let po vydání v americkém Top 10. Jde o raritu, za níž stojí malá finta.

Článek

Digitální album se totiž začalo na internetu prodávat za 99 centů a Američané se na Marleyho vrhli. Něco podobného zkoušeli i současní interpreti, třeba digitální verze Prism od Katy Perryové se jednu dobu rozdávala zdarma a Lady Gaga se snažila ošálit hitparády tím, že nabídla novou nahrávku Born This Way za 1 dolar, aby mohla říct, že prodá milión kusů za týden.

Firmy vydávající statistiky jako Nielsen SoundScan a Billboard neuznávají prodeje nových alb při podobných slevách. Jenže Boba Marleyho diskvalifikovat nemohou, protože do hitparády nevstoupil teď, je to archívní nahrávka a v minulosti snad ani nikoho nenapadlo, že stará klasika může mít takovou sílu.

Katalogové tituly není radno podceňovat. Když vyjde reedice takových interpretů jako Queen, Led Zeppelin, Rolling Stones či Bob Marley, poměrně často se zařadí mezi nejprodávanější desky. Velká vydavatelství s tím chladně kalkulují a zisk už čekají spíše od starých desek, starých živáků a ze studií vyhrabaných rarit či nedodělků, vydávaných často cynicky proti vůli autorů. Přesně to se stalo zesnulému Michaelu Jacksonovi a nyní se to zřejmě děje Freddiemu Mercurymu. Vytvořit novou hvězdu je zkrátka dražší, pracnější a výsledek je skoro vždy horší.

Billboard spočítal, že jen tento týden se prodá 24 000 kopií kompilace Legend, místo běžných tří čtyř tisíc. Úsměvně působí fakt, že v roce vydání (1984) byl Legend v hitparádě Billboard číslem 54, ale třeba v roce 2012 už číslem 18 a nyní podle všeho bude v Top 10.

Foto: Myspace

Stephen Marley

Bob Marley, který se narodil 6. února 1945 v Saint Ann Parish na Jamajce, je považován za první globální hudební hvězdu z tzv. třetího světa. První singl prý natočil už v roce 1962 (Judge Not a One Cup of Coffee) pod pseudonymem Bobby Martell a v roce 1963 zformoval s Bunnym Wailerem a Peterem Toshem ska skupinu The Teenagers (později The Wailing Wailers).

Foto: ziggymarley.com

Ziggy Marley

Skutečně slavným se stal až po odchodu do Londýna. V roce 1972 v Island Records natočil album Catch A Fire (např. Stir It Up, No More Trouble, Concrete Jungle) a později i Burnin. The Wailers se roku 1974 rozpadli, ale Marley pokračoval sám na hvězdné sólo dráze s alby jako Natty Dread (1974) s hity Lively Up Yourself a No Woman, No Cry a nebo Rastaman Vibration (1976).

V roce 1981 zemřel Marley na rakovinu. Natočili o něm mnoho dokumentů a neustále se spekuluje o tom, že v Americe vznikne hraný film o jeho životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám