Hlavní obsah

Začne-li válka, Bushe by měli soudit jako válečného zločince

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Legendární představitelé politického punku, kalifornští Dead Kennedys vystoupili 3. března v pražském Paláci Akropolis. Prokázali, že názory nezměnili.

Foto: Národní vinařské centrum

Salon vín ČR v podzemí zámku Valtice

Článek

Na námitky ortodoxních fanoušků, že skupina bez zpěváka Jella Biafry to už nejsou ti praví Dead Kennedys, že se zbylí členové snaží jen těžit z bývalé popularity, zopakoval kytarista East Bay Ray svoje loňské tvrzení: "Já jsem člověk, který skupinu založil, já jsem podal inzerát, jímž jsem hledal další členy a také já jsem vytvořil sound souboru."

Současně připomněl, že punk není o hvězdách, ale o názoru: "Kdo to nechápe, není nejen příznivcem Dead Kennedys, ale ani punku."

Svým názorem na válku proti Iráku potvrdil, že skupina své ostří neotupila. Řekl, že vnímá jako větší nebezpečí Bushe než Saddáma: "Vždyť on ani neví, jaká situace nastane po válce, jak ji řešit."

Před koncertem jsme položili několik otázek novému zpěvákovi Brandonu Cruzovi.

Co pro vás znamenají staré písně Dead Kennedys?

Souhlasím s texty, které Jello Biafra napsal.

Jaké je zpívat politické písně dva tři týdny před možným začátkem války proti Iráku?

Přestože mnozí lidé v Americe jsou nyní plní patriotismu, já nebudu nijak obhajovat našeho tak zvaného prezidenta. Říkám takzvaného, protože on nebyl regulérně zvolen. Byl dosazen, stejně jako CIA dosadila mnohé loutkové diktátory ve střední a jižní Americe. Je zlý a mýlí se. Je to megaloman, který chce udělat něco, aby na něho mohl být hrdý jeho otec, chce dokončit, to, co on nedokázal v roce 1991. Pokud začne válku, myslím si, že by měl být souzen, co by válečný zločinec.

Sledujete aktuální dění?

Ano. Děkuji Turkům, že Američanům řekli ne. Zkomplikovali jim útok, který nepotřebuje svět ani Amerika, kde je pořád chudoba, stále některé děti mají hlad, je v ní nezaměstnanost, nedostatečná zdravotní péče, což se však neřeší, místo toho se utrácí peníze za válku. Je to jen o moci a egu.

Reklama

Související témata:

Související články

Dead Kennedys se pokusí potvrdit pověst

V pondělí se do Prahy po úspěšném loňském vystoupení vrátí Dead Kennedys, zřejmě nejznámější představitelé politického punku. Kalifornská skupina, která...

Výběr článků

Načítám