Hlavní obsah

Začal hudební festival Dvořákova Praha

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novosvětskou symfonií a violoncellovým koncertem h moll Antonína Dvořáka zahájila včera Česká filharmonie pod taktovkou svého šéfdirigenta Semjona Byčkova v pražském Rudolfinu 13. ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha.

Foto: Petr Horník, Právo

V pražském Rudolfinu začal 13. ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha.

Článek

Tato Dvořákova slavná díla jsou úzce spjata s jeho pobytem v Americe. Novosvětská byla první skladbou, kterou v Americe dokončil. Violoncellový koncert spadá do posledního roku pobytu.

Mottem letošního festivalu je „Češi hrají (nejen) Čechům“. Vzhledem ke koronavirové pandemii se totiž role interpretů ujmou s výjimkou petrohradského rodáka Byčkova výhradně čeští umělci. Například jedni z nejúspěšnějších českých klavíristů Ivo Kahánek a Lukáš Vondráček, houslista Josef Špaček, violista Pavel Nikl nebo Václav Luks s Collegiem 1704 a Collegiem Vocale 1704.

I přes některé změny zachována zůstává hlavní dramaturgická linka s mimořádným důrazem na hudbu Antonína Dvořáka.

Koncerty, které potrvají do 20. září, doprovázejí zvýšená hygienická opatření. Návštěvníci musí mít roušky a Dvořákova síň v Rudolfinu bude rozdělená na sektory – do přízemí a na balkon se bude vcházet oddělenými vchody. V prostorách Rudolfina bude nutné mít nasazenou roušku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám