Hlavní obsah

Žabák ze Zdivočelé země

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy se stane, že tvůrci natočí cyklus nebo seriál a s úlevou si oddechnou, aby odjeli relaxovat a léčit se na chalupu. Jindy zůstane tolik materiálu, že hospodární autoři použijí natočený materiál navíc k dalšímu uměleckému pučení.

Foto: Marian Hochel

Gončarov tančí Casanovu

Článek

A to se stalo i v případě známého seriálu Zdivočelá země, který natočil Hynek Bočan podle knihy Jiřího Stránského. Filmovou povídku Žabák, která se objevila na obrazovce včera večer, lze považovat za přidanou epizodu obratně rozšiřující starý cyklus. Vrací se v něm opět hrdinové Maděra, Hartmann, Beneš, Kříž, profesor Chvojík, Dohnal a další. A vůbec ona westernová potemnělá a tísnivá atmosféra, již tu vytvářejí těžké zkoušky, jakými musejí projít odsouzenci v komunistickém koncentráku.

Orgán moci prosazující socialismus, aby převychoval vězně k lepším zítřkům, tu zastupuje sadistický a "perverzní" dozorce Žabák, kvůli němuž si Maděra nakonec musí sáhnout až na "samé dno" beznaděje i sebe sama. Napínavý nerovný souboj, který má však překvapivé vyvrcholení, je docela strhujícím - ale zároveň trochu ilustrativním - zápasem o lidskost a důstojnost chlapa a člověka za ostnatým drátem.

Na druhé straně i přes dobré úmysly autorského počinu nelze nevidět, že tenhle umně natočený obraz pravdivých hrůz 50. let je přese všechno trochu pietní a průhledný. Na rozdíl od rozmanitých lidských typů vězňů jsou tu bachaři jen stvůry a karikatury, jako by nešlo ani o lidi, ale o zlé mimozemšťany. Jenže právě i tací jsou bohužel "z nás" a mezi námi, donedávna (možná dodnes) "nepoznaní" žili a na "zdivočelé" mládí třeba ani nevzpomenuli.

Žabák, Česká televize (2001), 28. 9. od 20 hod na ČT 1

Režie: Hynek Bočan, scénář: Hynek Bočan, Jiří Stránský, hrají: Martin Dejdar, Rudolf Hrušínský, Otakar Brousek ml., Pavel Kříž, Vladimír Ráž, David Macháček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám