Hlavní obsah

Za dveřmi divadel se pracuje

Právo, Andrea Zunová

Co se děje v divadlech, která už několik měsíců musí být zavřena a zatím je jejich znovuotevření v nedohlednu? Snaží se nepropadat trudomyslnosti, život v nich tepe, probíhá testování, konají se zkoušky a všichni se snaží být optimisty.

Foto: Václav Šálek , ČTK

Dalibor Buš (vlevo) a Dominik Teleky při generální zkoušce inscenace Čerwuiš, která se konala 18. února 2021 v brněnském Divadle Husa na provázku.

Článek

Divadlo Husa na provázku

V brněnském Divadle Husa na provázku za zavřenými dveřmi dozkoušeli zatím dvě hry. Tou první je inscenace podle H. D. Thoreaua a knih rozhovorů Aleše Palána se samotáři Raději zešílet v divočině.

„Hned po její závěrečné generální zkoušce u nás začal zkoušet režisér David Jařab, který napsal scénář podle knihy cestovatele Alberta Vojtěcha Friče s názvem Čerwuiš a s podtitulem Dva světy jedné země. Tento kus, který pojednává o střetu dvou civilizací a zkoumá možnosti jejich potkávání, měl generálky předminulý týden a teď je také připravený k uvedení,“ sdělila Právu tisková mluvčí divadla Alžběta Nagyová.

„Takže i když nemůžeme před diváky, chystáme se na ně usilovně!“ uvedla a dodala: „Náš soubor je mladý, neskutečně hravý a oplývá ohromným smyslem pro humor. To je ten nejdůležitější lék na případnou malomyslnost. Situace je samozřejmě těžká, hercům a herečkám chybí publikum, a tak se i ze soukromých rozhovorů stále častěji stávají drobné dramatické výstupy, herecké etudy a stand-up proslovy. Ale zatím se vybíjejí především ve zkoušení, které se nezastavilo, a v nejrůznějších drobnostech, které natáčíme pro sociální sítě a podobně.“

Horácké divadlo Jihlava

V Horáckém divadle Jihlava právě zkouší komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku! Premiéra je plánovaná na 20. března, s největší pravděpodobností ale proběhne online.

Právě touto komedií chce divadlo přivítat diváky na velké scéně. Na malé scéně pak autorskou inscenací Tajemství, šílenství, podivnost, láska (Ženy Boženy Němcové) Jakuba Čermáka a Báry Jandové, kterou uvádělo v listopadu loňského roku rovněž pouze online.

„Ale protože jsme stihli v loňském září a říjnu uvést premiéry dalších tří titulů, které ještě mnoho diváků nevidělo, nebudeme vědět, co dřív. Každopádně už teď plánujeme, že první představení, které zahrajeme, bude pro zdravotníky z jihlavské nemocnice,“ řekla Právu Mirka Kvíčalová z Horáckého divadla Jihlava.

Dobrou mysl si v souboru podle jejích slov udržují nejen negativními testy, ale hlavně prací. „Od počátku pandemie jsme velmi aktivní, vyhledáváme neustále příležitosti, jak zůstat v kontaktu s diváky. Stále máme nějaký plán na další období, to je z hlediska motivace hodně důležité,“ dodala Kvíčalová. „I díky mnoha alternativním aktivitám si uvědomujeme daleko častěji a zřetelněji, že živé umění je zcela nenahraditelné.“

Jihočeské divadlo

V Jihočeském divadle se stále daří dodržovat připravený dramaturgický plán, který tam chápou jako závazek vůči svým divákům. Jejich Činoherní klub nyní připravuje absurdní komedii Mariuse von Mayenburga Perplex, opera zkouší Mozartovu operu Cosi fan tutte, Malé divadlo pracuje na autorské inscenaci Natálie Preslové a Janka Lesáka Maryša, příběh vraha a baletní soubor zkouší taneční adaptaci knihy Anthonyho Burgesse Mechanický pomeranč, sdělil Právu ředitel divadla Lukáš Průdek.

Těší se na otevření divadel, a kdyby k němu mělo dojít až v červnu, pak by 10. června chtěli otevřít sezonu na otáčivém hledišti premiérou inscenace Muž dvojhvězdy, kterou připravuje Petr Forman.

Jihočeské divadlo se podle svého ředitele snaží neztratit kontakt s diváky. „Připojili jsme se k projektu Cirku La Putyka #kulturunezastavíš, pro rodiny s dětmi jsme připravili interaktivní bojovku Velké putování Malého divadla, v březnu budeme každý týden pořádat patnáctiminutové koncerty ze střechy budějovické radnice. Kromě toho jsme také připravili Elity Jiřího Havelky jako rozhlasovou hru, kterou nabídneme školám. Na dramoxu jsou k vidění tři naše inscenace. Ale hlavně se už nemůžeme dočkat diváků a nenahraditelného přímého kontaktu a zážitku z živého divadla,“ uvedl Průdek.

Moravské divadlo Olomouc

Podle ředitele Moravského divadla Olomouc Davida Gerneše je u nich zkoušení v plném proudu.

„Kolegové z baletu dotahují některé detaily v inscenaci Sólo pro tři, která měla mít původně premiéru v říjnu a kvůli opatřením byla přesunuta na březen 2021. Jelikož situace nevypadá příliš optimisticky, děláme vše pro to, aby bylo možné udělat online stream. Činohra pilně zkouší Revizora a soubor opery a operety se po nazkoušení Podskaláka věnuje přípravě k nahrávání operety Klíč,“ uvedl pro Právo.

„Původně jsme měli v plánu zahájit hraní koncertem, na němž bychom poděkovali všem zdravotníků, hygienikům a dalším lidem, jež bojují s pandemií. Máme však obavu, že ve vnitřních prostorách bude výrazně omezena kapacita, proto plánujeme koncertem zahájit provoz letní scény,“ řekl.

Podle Gerneše je kvůli dlouhotrvající pandemii stále těžší nepropadat trudomyslnosti. „Obzvláště smutný pohled je na uzavření zkouškového procesu bez premiéry a zpětné odezvy publika. My se snažíme připravovat stále nové aktivity i některé dlouhodobé projekty, které budeme představovat v nejbližších dnech a zároveň s námi zůstanou i v dobrých časech. Například nový podcast se zajímavými osobnostmi spojenými s olomouckým divadlem,“ dodal.

Východočeské divadlo Pardubice

Na malé scéně Východočeského divadle Pardubice dozkoušeli inscenaci retrokomedie Normální debil 2.

„Na velkém jevišti v Městském divadle režisér Radovan Lipus připravuje inscenaci hry Lenky Lagronové Jako břitva, kterou bychom podle plánu měli poprvé uvést 20. března. Zároveň chystáme realizaci premiéry scénického čtení hry norského dramatika Jona Fosseho Někdo přijde, kterou bychom chtěli v březnu odvysílat na našich sociálních sítích,“ uvedl pro Právo manažer divadla Radek Smetana.

V divadle se podle něj stále zkouší, oprašují se stávající inscenace, připravuje se online premiéra scénického čtení, vysílá se pravidelná online talk show s herci a ve zvukovém studiu se načítají knihy pro děti, mládež i pro dospělé.

„V zákulisí panuje téměř běžný provoz, pouze za zpřísněných hygienických podmínek, bohužel však bez diváků a večerních představení,“ dodal.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám