Hlavní obsah

YouTube zavádí předplatné, videa některých umělců chce zablokovat

– Los Angeles

Server YouTube zavede v příštích měsících předplatné za své hudební služby. Uvedla to podle agentur AP a Reuters společnost v úterním prohlášení. Její představitel současně podle deníku The Financial Times pohrozil, že YouTube zablokuje v příštích dnech videa i známých umělců jako Adele či Artic Monkeys, jejichž nezávislá vydavatelství odmítla na předplatné přistoupit.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Člen vedení YouTube Robert Kyncl britskému deníku The Financial Times upřesnil, že vydavatelské společnosti, které podepsaly nově zaváděné platební podmínky, představují 95 procent světového hudebního průmyslu. Podepsat ale podle deníku prý stále odmítají i některá významná nezávislá hudební nakladatelství jako například XL Recordings a The XX and Domino.

Rozhodnutí YouTube obejít se i bez některých světově proslulých umělců podle The Financial Times ukazuje odhodlání společnosti vstoupit na trh s předplatným za hudební služby.

Tento trh se rychle rozvíjí. Největší internetový obchodní dům světa Amazon minulý týden zahájil vlastní poskytování předplacených hudebních služeb, zatímco značka Apple minulý měsíc získala ze stejného důvodu poskytovatele hudebních nahrávek Beats Music, připomněl list.

Hrozba, že americký server po avizovaném zavedení předplatného vyjme ze svého katalogu některá nakladatelství a jejich i velmi známé umělce, kteří nové podmínky odmítnou, se objevila v květnu.

Představitelé některých nezávislých hudebních producentů v Evropě tehdy podle agentury AFP uvedli, že pokud YouTube nezmění své podle nich nepřijatelné podmínky, obrátí se o pomoc na Evropskou komisi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám