Hlavní obsah

Woody Allen dostane DeMilleovu cenu za celoživotní dílo

Americký režisér Woody Allen v lednu při udělování Zlatých glóbů dostane cenu Cecila DeMillea za celoživotní dílo. O Allenovi je známo, že si pro filmové ceny nejezdí. Zlaté glóby uděluje Sdružení hollywoodských zahraničních novinářů a tato ocenění obvykle napovědí, kdo by mohl získat prestižní filmové ocenění Oscar.

Foto: HCE

Woody Allen ve filmu Do Říma s láskou

Článek

„Nikdo si tuto cenu nezasluhuje víc než Woody Allen. Filmu přispěl fenomenálním způsobem, je opravdovým mezinárodním pokladem,” řekl předseda sdružení zahraničních novinářů Theo Kingma, jehož citoval deník Los Angeles Times.

Nový Allenův film Jasmíniny slzy má velký úspěch a počítá se, že bude zařazen do soutěže o letošní nejlepší filmy. Zlatý glóbus i Oscara Allen získal nedávno za scénář k filmu Půlnoc v Paříži.

DeMilleovou cenou za životní dílo byli v minulosti oceněni například herci Morgan Freeman a Robert De Niro nebo režiséři Martin Scorsese a Steven Spielberg. Los Angeles Times připomněly Allenovu nechuť účastnit se předávání cen jeho výrokem z filmu Annie Hallová, za nějž slavný Američan získal čtyři Oscary a Zlaté glóby. Citoval v něm Groucho Marxe, když řekl: „Nikdy bych nechtěl patřit k žádnému klubu, jehož členem by byl někdo jako já.”

Reklama

Výběr článků

Načítám