Hlavní obsah

Vyvrcholení Matrixu přináší nečekané zklamání

Novinky, Věra Míšková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechna rčení o nastavovaných kaších či řekách, do nichž vstupovat už ani podruhé nelze, jsou stokrát prověřená, čestnými výjimkami potvrzená - a marná. Znovu a znovu se točí pokračování úspěšných filmů. Ve čtvrtek vstupuje na celém světě do kin Matrix Revolutions.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

K čestným výjimkám rozhodně nepatří. Bratři Wachowští se mohou zaklínat jak chtějí, že vlastně nenastavovali, protože to celé měli takhle vymyšlené hned od prvního dílu, ale není to nic platné.

Tenkrát zapůsobil Matrix jako průlom nejen do technologie, ale v žánru sci-fi i do myšlenkové hloubky, která voněla až překvapivě přitažlivými otázkami. Díky tomu, jakkoliv technologická dokonalost stárne s rychlostí téměř jepičí, se Matrix stal novým světem, do něhož se s nadšením odstěhovaly davy fanoušků i u nás a hodlaly tam setrvat i nadále.

Podle Unie filmových distributorů v kinech v ČR vidělo první díl série Matrix od premiéry před čtyřmi lety do konce letošního srpna 325 000 diváků. Jeho pokračování Matrix Reloaded  přilákalo do kin od květnové premiéry dokonce 482 000 lidí.

Od třetího dílu se čekalo víc

Dvojka mnohé milovníky Matrixu trochu zklamala, ale byla tu naděje, že trpí jen neodvratitelnými potížemi prostředního dílu, v němž vše již je rozehráno a nic ještě nemůže vrcholit. Od trojky se čekalo mnohem víc. Bohužel vrchol, k němuž dospěl Matrix Revolutions, je revoluční asi jako státní vlajka na rakvi politika v. v.

Od vzrušujících otázek, co je realita a co Matrix, kdo je člověk a kdo stroj, kde vlastně žijeme a kdo nás řídí, dospěli scenáristé k objevům, že nebude-li mír, zničí nás válka, láska je věčná a víra lepší než vědění. Prokládáno odhodlanými výkřiky typu "Tys to dokázal!", "Ne, my jsme to dokázali" a "Musíme to dokázat" se z pozoruhodného díla stala blábolivá agitka v poloakčním balení, protože první polovinu se prakticky jen kecá a teprve pro druhou půli je nachystána řež.

Samotná poslední bitva nestačí

Konec konců je to docela logické. Po skončení druhého dílu bylo evidentní, že příště musí vzplát bitva, v níž se s konečnou platností ukáže, kdo s koho. Jenže ani rozhodující bitva nevydá sama o sobě na celý film. Nea tedy na začátku potkáváme "odklizeného" do jakéhosi meziprostoru, vykresleného jako vykachlíčkovaná, sterilní a odcizená stanice metra, kde si trochu zafilozofuje s indickou rodinou, zatímco jeho druhové činí opatření k mesiášově návratu.

Mezitím se odehrávají velkolepé přípravy na boj a Vědma (pro její novou podobu je tu pěkné vysvětlení, pravda je však taková, že původní herecká představitelka zemřela) předpoví, že vyhrají jedni nebo druzí. A tak se i stane, přičemž po velkém souboji lidí a strojů to stejně rozhodne muž proti muži respektive Neo proti Smithovi. Jak to dopadne, se nechte překvapit.

Bude čtvrtý díl?

Slabý scénář a dialogy jsou tím hlavním, na co Matrix Revolutions doplácí. Odhlédnuto od jedničky a ještě i dvojky, jejichž kvalit zdaleka nedosahuje, je to ovšem pořád ještě docela slušný, i když teď už bohužel docela normální akční film.

Druhá polovina, o kterou - zbaveno přitažlivosti textu - jde vlastně jedině, je znovu výborně natočená - i když má daleko do šokující podívané z prvního dílu. Řekněme spravedlivě, že pokaždé šokovat nelze a kvalitativně níž to (alespoň pro diváka neznalého detailně technologických fines) určitě není. Zejména závěrečný souboj Nea se Smithem bude nejspíš pro milovníky těchto scén lahůdkový.

Herecké obsazení zůstává až na zmíněnou Vědmu prakticky stejné, jen obdivovatelé nádherné Moniky Belluciové budou zklamáni, protože se tu jen mihne. V hereckých výkonech je dále znát skvělá fyzická příprava Keanu Reevese i dalších.

Asi největší překvapení přináší závěr Matrix Revolutions v tom, že si oproti všem slibům přece jen nechává pootevřená vrátka ke čtyřce. To není pěkná představa.

Nicméně pokladny kin a všichni, pro které jsou jejich výsledky důležité, se budou nepochybně od dnešního dne radovat - těžko si představit, že by si divák Matrixu a Matrixu Reloaded závěr nechal ujít a navíc se všude pořádají Matrix maratony - projekce všech tří dílů současně. Takže uvidíme, v Matrixu přece není vůbec nic vyloučeno.

Matrix Revolutions

Matrix RevolutionsUSA 2003

Matrix RevolutionsUSA 2003Režie: Andy a Larry Wachowski, Scénář: Andy a Larry Wachowski, Kamera: Bill Pope, Hrají: Keanu Reeves, Carrie-Ann Mossová, Laurence Fishburne, Hugo Weaving, Jada Pinkett-Smithová.

Anketa

Půjdete do kina na třetí díl Matrixu?
Ano, ještě tento týden
28,1 %
Ano, ale později
30 %
Ne
41,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 669 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvojku Matrixu předznamená soundtrack

Necelý týden předpremiérou druhého pokračování kultovního snímku Matrix se v pondělí 19. května objeví na trhu album se soundtrack The Matrix Reloaded....

FFFILM a sexuální maniak

Protože filmu MATRIX - RELOADED jsem se věnoval minulý týden, mohu se dnes věnovat druhému filmu, který má tento čtvrtek premiéru. Jeho původní ne zcela...

Výběr článků

Načítám