Hlavní obsah

Výstava Královský sňatek představuje vzácný rukopis o otci Jana Lucemburského

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z exponátů, který je v reprodukcích do 6. února představen v pražském Domě U Zvonu na výstavě Královský sňatek, je vzácný rukopis ze Zemského archívu v Koblenci, který jako komiks ilustruje události ze života císaře Jindřicha VII. a také jeho syna, českého krále Jana Lucemburského.

Článek

Trevírské nakladatelství Kliomedia vydalo faksimile tohoto unikátu, který lze v brožovaném vydání pořídit v Německu za poměrně „lidovou“ cenu 43 eur. Jak už to v historii bývá, malíři rukopisu se ve snaze o oslavu Lucemburků dopustili některých účelových lží.

Miniatura sňatku Elišky Přemyslovny

Na jedné z miniatur je vyobrazen sňatek Jana Lucemburského s dědičkou českého trůnu Eliškou Přemyslovnou. Oba novomanželé tu vypadají jako děti. Jako malý hošík však působil jen nezletilý Jan, osmnáctiletá Eliška byla už vyspělá žena se vším všudy. A právě proto si prý chtěla vzít raději Janova strýce Walrama, jenž by jí věkem odpovídal. Nakonec si to ale rozmyslela, zřejmě s ohledy na České království.

I cesta za císařskou korunou je autorem iluminací pojata jako triumfální cesta za slávou, což není zcela pravda. Jindřich se musel v Římě probíjet k bazilice sv. Petra barikádu za barikádou, až nakonec vše vzdal a korunovace se konala proti všem pravidlům na Lateránu.

Škoda, že faksimile, vydané v Německu pod názvem Der Weg zur Kaiserkrone, které je založeno především na krásných obrázcích, nelze koupit přímo na pražské výstavě. Bylo by tu velmi atraktivním upomínkovým předmětem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám