Hlavní obsah

Vychází nová kniha Michaela Chabona

Právo, Tereza Radváková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Literární mainstream je nudný jako cholera,“ prohlásil nedávno polský autor fantasy Andrzej Sapkowsky. A skutečně – aby takzvaná žánrová literatura získala oblibu, musí vystoupit ze stínu středního proudu. Jedině tak se z příběhu, který ubíhá ve směru čtenářova očekávání, stane směsice překvapivých zvratů a zarážejících souvislostí.

Článek

Americký prozaik Michael Chabon daný požadavek naplňuje do posledního puntíku. Svědčí o tom Pulitzerova cena za román Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye i pochvalné kritiky novely Konečné řešení, kde autor oživuje legendární postavu Sherlocka Holmese.

A u detektivního žánru zůstává také v případě poslední knihy. Židovský policejní klub svým způsobem navazuje na americkou „drsnou školu“ Raymonda Chandlera. Současně se však například v duchu Rothova Spiknutí proti Americe uchyluje k alternativní historii, tedy subžánru science fiction.

Kde končí realita a začíná fikce?

Co všechno je pravda? Kde končí realita a začíná fikce? „Tohle je pro Židy zvláštní doba,“ dozvíme se mezi řečí od hlavního hrdiny Meyera Landsmana. Zřejmě skončila 2. světová válka a chvilkový nápad Rooseveltovy vlády z roku 1940, podle nějž měl být Židům určen k osídlení kus Aljašky, se dočkal naplnění. Několik desítek let tak existuje náhradní vlast v Distriktu Sitka.

Nicméně vláda USA se zrovna rozhodla vrátit Sitku státu Aljaška a na příslib autonomie poněkud zapomenout. V autorově verzi historie navíc Izrael prohrál v roce 1948 válku, takže se Svatá země stala vzdálenou a nedosažitelnou. Nutno podotknout, že na rozdíl od hebrejské jazykové kultury Izraele je Sitka kulturou jidiš. Jazykový rozměr hraje v knize důležitou roli. Spisovatel sice používá jidiš výrazy, které americká angličtina opravdu obsahuje, současně však vymýšlí řadu neologismů a kalků podobného ražení.

Historické události jsou pouze pozadím knihy

Historické události jsou pouze pozadím, na němž se odvíjejí osudy jednotlivých hrdinů. Detektiv Landsman představuje osamělého policistu – charakterizuje ho zničený osobní život a velké množství charakterových vad, jež vyvažuje geniálním úsudkem.

:. Michael Chabonfoto: Právo/Archiv Právo

Jako protiklad mu slouží parťák Shemets. Zodpovědný strážce zákona má manželku s houfem dětí a indiánský původ, což ve spojení s ortodoxním židovstvím tvoří drobnou anomálii.

Dvojice detektivů řeší vraždu. A ne ledajakou. Obětí je syn nejvyššího rabína. Uprchlý syn, který měl proti své vůli spasit národ. Mesiáš. Landsman jen pomalu rozplétá síť intrik mocné ortodoxní mafie.

Mnoho lidí zemřelo a mnoho ještě zemře. Islámská modlitebna na místě, kde bude obnoven Chrám, hoří. Možná se schyluje k další válce. Politika. Šachy. Ano, veškeré dění se v románu prolíná se šachovou partií, kterou nový mesiáš nestihl dohrát. A postupem času se tato neukončená hra stane osobní partií nejen Landsmana, ale i samotného čtenáře.

Michael Chabon: Židovský policejní klub

Michael Chabon: Židovský policejní klubOdeon, 305 stran, 279 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám