Hlavní obsah

Vorlíčkova Saxana po čtyřiceti letech přiletí do kin

Koncem roku 2010 se v kinech objeví pokračování filmové komedie Dívka na koštěti z roku 1971, na níž vyrostly tři generace diváků. Původně měla být premiéra pohádky Saxana už loni, avšak práce na trikových scénách pozdržel nedostatek financí.

Článek

Snímek o čarodějnici, která z říše pohádek uteče do světa lidí, kombinuje hrané záběry s počítačovou animací 3D. Je dalším projektem Václava Vorlíčka, na jehož kontě je třicet celovečerních filmů a úspěšných seriálů.

Potká se Černocká s Růžičkovou?

"Je to pokaždé jisté zadostiučinění, že člověk pracoval tak, že vytvořil díla oblíbená, která diváci vyžadují. Lidé totiž mají rádi co už znají. Když se dobře pobavili, podívají se znovu i na Dívku na koštěti a čekají třeba na okamžik, kdy se Saxana setká s chovankou psychiatrického ústavu v neodolatelném podání Heleny Růžičkové," řekl Vorlíček.

Saxanu začal Vorlíček natáčet koncem roku 2007 na Barrandově. "Vznikla tak celá hraná část a počítali jsme s tím, že do obrazu přidáme pohádkové postavy včetně téměř čtyřmetrového draka. Po roční přestávce, kdy jsme sháněli další investory, se v animacích pokračovalo," uvedl režisér. Ve studiu pracoval před modrým pozadím poprvé.

"Náročné to bylo především pro herce, kteří své animované spoluhráče pochopitelně neviděli," vysvětlil filmař.

Scénář podle Mistríka

Podle scénáře, který napsal spolu s ním umělecký šéf společnosti DesignBros Vlastimil Mistrík, žije bývalá žákyně čarodějnické školy Saxana (Petra Černocká) ve světě lidí. Provdala se za Honzu Bláhu (Jan Hrušínský) a s dcerou Saxankou (Helenka Nováčková) obývají rodinnou vilu.

Poslední vůle babičky Antonie ale způsobí, že s nimi bydlí také strýc Evžen (Petr Nárožný) a ztřeštěná teta Irma (Jiřina Bohdalová), kteří o minulosti Saxany nic netuší. Až teprve její neopatrnost a vzpomínky na mládí ukryté na půdě zaviní, že se prozradí nejen její původ.

Saxanka objeví truhlu s čarodějnickými pomůckami a prostřednictvím kouzelné knížky se dostane do školy čarodějnic a na veletrh strašidel. Vinou tety Irmy se v pohádkové říši ocitne i komiksový padouch Crackman, který ji chce ovládnout. Malá Saxana mu zkříží cestu; nemůže přeci dopustit, aby byly pohádky zničeny.

V dalších rolích této komedie se objeví Josef Somr, Bronislav Poloczek, Barbora Kodetová, Jaroslav Kepka, Naďa Konvalinková, Jiří Lábus a Ota Jirák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám