Hlavní obsah

Vojta Dyk a B-Side Band vysoustružili Desku

Po čtyřech letech spolupráce přicházejí zpěvák Vojtěch Dyk a brněnský orchestr B-Side Band s prvním studiovým CD nazvaným Deska, které slavnostně pokřtí příští týden v Praze.

Deska Vojtěcha Dyka

Článek

„Myslím, že to bylo přesně někdy v březnu kolem roku 2010, zrovna slézal poslední sníh z parapetů a mě probudilo zvláštní zvonění mého telefonu, takové, které jsem předtím ještě neslyšel. Až posléze jsem si uvědomil, že ten telefonát je z Brna. Telefonující se představil jako Josef Buchta, bandleader B-Side Bandu, a slovo dalo slovo a já v červnu téhož roku vycestoval až do Brna k prvnímu společnému koncertu,“ vzpomíná na začátky Vojta Dyk.

S kapelou už odjel dvě velká turné, první v roce 2012 končilo ve stoje aplaudující vyprodanou Lucernou a výrazně přispělo k ocenění Anděl pro nejlepšího zpěváka roku. Následovala vystoupení ve velkých open-airových prostorech a loňské vánoční turné se světovou jazzovou superstar, americkým zpěvákem Kurtem Ellingem. Na otázku, zda zpětně hodnotí své rozhodnutí spolupracovat s B-Side Bandem jako šťastné, Dyk odpovídá bez zaváhání: „Na tuto otázku musím s klidným svědomím odpovědět: ano.”

Kosí bratři

Podobně to vidí i bandleader B-Side Bandu Josef Buchta. „Spolupráce s Vojtou pro nás znamenala mnoho, ale pro mě osobně s odstupem času znamená, že jsme spolu jak ,,kosí bratři“ a jsme si velmi blízcí. I když bych ho někdy opravdu roztrhl jak hada, ale je to mladší brácha a já musím zachovat chladnou hlavu. To víte, mladší bráškové někdy zlobí, ale opravdu jen občas. Jsem opravdu šťastný, že jsme se potkali a našli,“ tvrdí Josef Buchta. Je tedy jen logické, že společná cesta vedla z koncertních pódií do studia.

„Naše Deska, nutno říct, zakončuje etapu bez studiového CD. To je ale asi jediná etapa, kterou zakončuje. Sportovní terminologií si teď vlastně všichni oblékáme trikot pro studiového hráče a těšíme se na etapu další. Jestli to bude časovka, nebo vrchařská etapa, to ukáže až čas a talent,“ dodal Dyk.

Autorsky se na skladbách pro studiové CD Deska podíleli skladatelé Ondřej Brousek, Boris Urbánek nebo baskytarista B-Side Bandu Tomáš Vunderle Koudelka a další. Kromě toho se na Desce objeví jeden bonus, k němuž má Vojtěch Dyk zvláštní vztah – Dvořákovo Largo v aranžmá Borise Urbánka: „Nevím proč, ale už od samého zrodu mám ke skladbě Largo velmi intenzivní vztah. Možná proto, že je původem z časů, kdy ještě slovo bigband ani neexistovalo a až ruka a fantazie Borise Urbánka této skladbě vtiskly možnost i bigbandového nádechu.

Reklama

Výběr článků

Načítám