Hlavní obsah

Vladimír Brunton vysvětluje kabalu pomocí obrazů

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Czech Photo Centre je do 15. září k vidění výstava fotografa Vladimíra Bruntona Odhalená kabala. Kabala je spojená s duchovním židovským systémem. Nasává do sebe kromě náboženství i některé prvky mystiky. Je určitou cestou, jak přiblížit svou duši Bohu.

Foto: Jan Šída, Právo

Vladimír Brunton se zabývá vizuálním vysvětlením učení kabaly.

Článek

Dokáže to však pouze zbožný jedinec. Pro nepovolaného může tato cesta představovat přímou trasu do záhuby. Na učení lze tedy pohlížet z mnoha úhlů a chápat je odlišnými způsoby.

Brunton kabalu chápe spíše jako vědu, která vysvětluje zásadní otázky světa a člověka. Jeho cílem, kromě estetického rozměru všech děl, je snaha přiblížit na snímcích zákonitosti přírody i lidské evoluce.

K dokonalosti vizuálního i duchovního vyjádření přispívá i materiál, na který své obrazy přenáší. Využívá stoleté techniky výroby ručního papíru a na něj pak klade obraz pomocí toho nejlepšího světelného zdroje na světě, totiž slunce. Výsledný obraz se prostřednictvím tohoto procesu mění v závislosti na okolním světelném prostředí, které ho obklopuje.

Díla pak připomínají prastará barokní plátna, starozákonní pergameny nebo rytiny z náboženských knih. I když tvůrce využívá moderních témat, díky archaické technologii působí všechna téměř biblicky. Problematika Babylonské věže, zmatení jazyků a odcizení člověka v postmoderních velkých městech vyjádřil autor spojením mýtické archaické stavby a momentkou z newyorského Times Square. Každému při pohledu na díla musí nutně dojít, že se za staletí na světě zase tak moc nezměnilo.

Tentýž pocit evokuje i Třetí úroveň tužeb člověka s podtitulem Další narůstající touha k předchozím je touha po moci a slávě. Je na ní Adolf Hitler svlečený do půl těla jako kulturista a siláckým gestem ukazuje naběhlý biceps. Jako protipól pak působí Čtvrtá úroveň tužeb člověka, na níž je astronaut na měsíčním povrchu.

Práce Vladimíra Bruntona jsou netradiční nejen tématem, ale i výtvarným postupem. Ovšem jejich skutečná hodnota je zakletá v tom, na co nás odkazují a jaké otázky nám navozují.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám