Hlavní obsah

Vítězka eurovizní soutěže Ruslana chce uspět ve světě

Právo, Jaroslav Špulák

V Česku zatím není zpěvačka Ruslana příliš známá, zato doma v Ukrajině, v přilehlých zemích a po mnoha koncertních výjezdech i leckde za hranicí domoviny, je velkým hudebním pojmem. Letos vyhrála velkou cenu Eurovize. Spekuluje, že by se měla stát hlavní hvězdou vyhlášení Českého slavíka.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

"Rádi bychom Ruslanu přivítali v České republice na vyhlášení Českého slavíka," uvedla Martina Žáková z české pobočky hudebního vydavatelství EMI, "velmi o to usilujeme, zatím však není nic domluvené."

"Jsem holka, která je momentálně velice úspěšná, ale která za tím musela jít řadu let," řekla Ruslana v telefonickém rozhovoru Právu: "Věděla jsem, že chci zpívat, ale přemýšlela jsem dlouho, s jakým projektem se lidem představím. Bylo mi jasné, že jim musím být blízká, a proto jsem v roce 2000 zvolila folklórní přístup s moderními prvky. Inspirovala jsem se domácí hudbou, do které jsou zakomponovány lidové nástroje, i domácími tanci. Ty jsou nedílnou součástí mých koncertů. Když jsme to poprvé předvedli, sklidili jsme ohromný úspěch."

Od té doby ovoce sklízet nepřestala. Nahrála už tři desky, z nichž aktuální Diki tanci (2004) se nedávno objevila i na českém trhu. Získala za ně doma mnohá platinová ocenění a vypravila se do světa.

"Přeji si, aby mou hudbu slyšeli všichni lidé na světě. Jsem šťastná, že se to daří a že jsme již absolvovali spoustu koncertů za hranicemi Ukrajiny," řekla zpěvačka, která letos vyhrála velkou cenu Eurovize. Na první místo ji kvalifikovali všichni rozhodčí vyjma zástupce Švýcarska.

"Všechno, co předvádím na pódiu, je výsledkem obrovské dřiny. Choreografie mých huculských a karpatských variací je fyzicky velice náročná, proto trávím spoustu času sportováním nebo v posilovně," řekla Ruslana a dodává: "Držím v tajnosti svůj věk. Pracuji od rána do večera, vymýšlím nové skladby, choreografii i kostýmy. Přiznávám, že mě zajímá úspěch a chci na sebe poutat pozornost."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám