Hlavní obsah

Vítězem Eurovision Song Contest se stal Portugalec Salvador Sobral

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský Kyjev hostil v sobotu večer Eurovision Song Contest. U odborných porot i diváků zvítězil portugalský zpěvák Salvador Sobral.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Vítězem letošní Eurovize se stal portugalský zpěvák Salvador Sobral

Článek

Ve finále bojovali o vítězství zpěváci, kteří se probojovali přes semifinálové večery v úterý a ve čtvrtek. Byli to zástupci Moldavska, Ázerbajdžánu, Řecka, Švédska, Portugalska, Polska, Arménie, Austrálie, Kypru, Belgie, Rakouska, Rumunska, Nizozemska, Maďarska, Dánska, Chorvatska, Norska, Běloruska, Bulharska a Izraele.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Izraelský zpěvák Imri Ziv

K těm se přidali ještě zpěváci a skupiny z Ukrajiny, Německa, Španělska, Itálie, Velké Británie a Francie.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Arménská zpěvačka Artsvik

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Řecká zpěvačka Demy

Pro Česko již finále nemělo význam. Zpěvačka Martina Bárta, která jinak působí v Německu a věnuje se zejména jazzu, zazpívala v úterý písničku My Turn a nepostoupila.

Foto: ČTK/AP

Martina Bárta

O vítězi Eurovize rozhodovali televizní diváci pomocí SMS. Podle regulí soutěže nemohou hlasovat pro soutěžícího ze své země. Eurovize je proslulá i tím, že v ní vystupují různí podivíni a navzdory snaze pořadatelů není v hudebním světě považována za prestižní.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Dánská zpěvačka Anja během finálového večera

Letošního ročníku se účastnilo celkem 42 zemí. Po roční pauze se do soutěže vrátilo Portugalsko a Rumunsko, naopak se nezúčastnila Bosna a Hercegovina, která odstoupila z finančních důvodů, a Rusko, které odstoupilo, jelikož nominovaná zpěvačka Julia Samojlova má na Ukrajinu zakázaný vstup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám