Hlavní obsah

Vítěz Cannes, gangy z předměstí Paříže i sicilská mafie míří do českých kin

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do českých kin zamíří vítězný film z festivalu v Cannes Parazit korejského režiséra Bong Joon-hoa. Vedle díla oceněného Zlatou palmou bude uvedena i řada dalších filmů z Cannes.

Foto: Aerofilms

Korejský film Parazit

Článek

Parazit je černá komedie, která kombinuje různé žánry. Vypráví o chudé rodině, jež se pomocí rafinovaných triků vetře do domu boháčů.

„Světová premiéra Parasite byla provázena výbuchy smíchu a následnou osmiminutovou ovací vestoje. Filmu patří i prvenství v prestižní tabulce kritiků časopisu Screen Daily. Předseda poroty Alejandro Iñárritu na závěrečné tiskové konferenci o filmu hovořil s neskrývaným nadšením. „Je to unikátní zážitek. Tak nečekaný (…) Když jsme film viděli, byli jsme jím fascinováni. A pak v nás rostl a rostl. Bylo to jednohlasné rozhodnutí.“

„Letošní Cannes se nám líbilo nadprůměrně, viděli jsme hodně povedených filmů všeho druhu. Parasite mezi nimi ale vyčníval. Takové výbuchy smíchu, jaké jsme slyšeli na projekci, jsme na festivalu naposledy zažili před lety na světové premiéře Divokých historek. Parasite je výjimečný, nesmírně vtipný i mrazivý. Těší nás, že to porota docenila – takhle divácký a zábavný film v Cannes nezvítězil už léta,“ poznamenal ředitel firmy Aerofilms Ivo Andrle.

Foto: Film Europe

Bídníci

Kromě toho stejný distributor uvede snímek The Traitor italské legendy Marca Bellocchia, pojednávající o sicilské mafii, a snímek rumunského režiséra Cornelia Porumboia The Whistlers, v nadsázce označovaný za „rumunskou odpověď na Dannyho parťáky“. Data premiér ještě nebyla stanovena.

Jiných osm filmů z Cannes přiváží společnost Film Europe. Částečně jde o oceněné tituly, např. Cenou poroty (Bídníci), cenou za režii (Mladý Ahmed), a další tři snímky z vedlejších sekcí.

Foto: Film Europe

Mladý Ahmed

Bídníci jsou drama ze současné Francie, v němž si zahráli Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga a Steve Tientcheu. Hlavní postava, Stéphane, přišla ke zvláštní jednotce v Montfermeilu na předměstí Paříže. Spolu se svými kolegy Chrisem a Gwadou - oběma zkušenými členy týmu - rychle postřehne zvyšující se napětí mezi sousedními gangy. Když se v průběhu zatýkání ocitnou na útěku, dron zachytí každý jejich pohyb. Film inspirovaný vzpourami z roku 2005 zasadil režisér Ladj Ly do stejného místa, kde se odehrávali slavní Bídníci Victora Huga v roce 1862.

Film Mladý Ahmed zachycuje vnitřní boj třináctiletého Ahmeda, který se musí rozhodnout mezi ideálem čistoty islámského imáma a životními pokušeními.

Do českých kin se dostane také britské drama Pardon, nezastihli jsme vás Kena Loache, francouzské Slitování Arnauda Desplechina či snímky To musí být nebe, Lux Aeterna, Jana z Arku a Bezstarostná dívka.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám