Hlavní obsah

Viklický s Mrazem zaujali za mořem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duet českého jazzového pianisty Emila Viklického a kontrabasisty Jiřího George Mraze Together Again, který vydala společnost ACT v řadě Duo Art, zaujal i za mořem. Kladné recenze se dočkal v srpnu i v nejprestižnějším jazzovém periodiku Down Beat, kde získal 3,5 hvězdičky.

Foto: ACT/Max Dietenmaeier, Novinky

Emil Viklický (vlevo) a Jiří George Mraz

Článek

Recenzent Down Beatu ocenil zejména pianistu, když napsal: „Viklického jisté údery nenechávají žádný prostor pro náhodu a velkou měrou přispívají k vitalitě a radosti, která vyzařuje z desky. V Mrazovi má podporujícího partnera, s nímž se může pustit do bohatých melodických dialogů.“

Alain Drouot také zdůraznil skladatelské kvality českého klavíristy: „Viklický je hlavním autorem, je výhradním autorem původních kompozic stejně jako aranží tradičních skladeb, mezi nimiž jsou i dvě díla velkých českých skladatelů.“

Foto: Novinky

Obal alba Mraze a Viklického

Zpracoval dva motivy Leoše Janáčka, mezi nimiž je i část Sinfonietty, ale také Poem od Zdeňka Fibicha. Nechybí ani folklór v podobě písně U Dunaja, u Prešpurka. Down Beat také zdůrazňuje, že moravský folklór byl velkou inspirací jak pro Janáčka, tak pro Viklického a dodává, že jazzového pianistu velký skladatel značně ovlivnil v aranžování.

Na závěr zmiňuje, že „při zdůraznění harmonické a rytmické podobnosti mezi jeho vlastními kompozicemi a dalším materiálem (Viklický) vytvořil koherentní program“.

Together Again je už třetím albem dua a opět se nese v duchu komorního jazzu, přičemž je patrné i to, nakolik je duo ovlivněné nejen jazzem a improvizací nebo folklórem, ale také vážnou hudbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám