Hlavní obsah

Vážné hudbě roku 2010 vévodily změny ředitelů České filharmonie

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při loňské bilanci jsem sice konstatoval uklidnění situace v České filharmonii (ČF), bohužel průběh letošního roku tomu neodpovídal. Vážné hudbě opět vévodily informace o odvolávání a jmenování nových ředitelů ČF (dokonce rekordních tří: Darjanin, Kasík, Zdráhal).

Foto: Petr Horník, Právo

Česká filharmonie protestovala proti odvolání Darjanina z funkce uměleckého ředitele.

Článek

Až závěr roku přinesl pod novým ministrem kultury uklidnění a skvělou vyhlídku do budoucna. Šéfdirigentem se stane Jiří Bělohlávek, ředitelem David Mareček. Jinak byl rok 2010 ve znamení dvou výročí – Bohuslava Martinů a Gustava Mahlera.

Výročí narození Gustava Mahlera a Pražské jaro

Stopadesáté výročí narození Mahlera se připomínalo v Praze i v Kalištích koncerty, v prosinci byl v Rudolfinu zakončen velký dvouletý projekt Martinů Revisited. Nejvíce však asi dění ve vážné hudbě ovlivnila smutná zpráva z Londýna, kde zemřel velký příznivec české hudby, dirigent sir Charles Mackerras, toho pak vzpomněla Česká filharmonie koncertem Pocta Mackerrasovi s vynikajícím Johnem Eliotem Gardinerem.

Přes finanční problémy, které dopadají na hudbu, naštěstí stále existují skvělé festivaly, a dokonce se nové objevují. Z těch starších drží stále skvělou linii Pražské jaro – letos přineslo mj. koncerty Pierra Bouleze či André Previna.

Dvořákova Praha a Prague Proms

Dvořákova Praha uvedla Dmitrije Hvorostovského a klavíristku Marii Joao Piresovou, vícežánrové Struny podzimu Jana Garbarka s Hilliard Ensemble. Díky letním Prague Proms přijela do Prahy legenda filmové muziky Lalo Schifrin, koncem roku zde natáčel i Ennio Morricone.

Pokračují stále oblíbenější galakoncerty pěveckých hvězd – slyšeli jsme Elinu Garanču, Ninu Machaidze, Davida Lomeliho, Violetu Urmanovou či Mariusze Kwiecieně, v Českém Krumlově zpíval José Cura.

Přibyl i nový festival v Holešově, kde vystoupila Magdalena Kožená, pokračovaly festivaly v Brně, Znojmě, Ostravě, Litomyšli a dalších městech. Jazzoví fanouškové ocenili dva výborné koncerty americké zpěvačky Dianny Reevesové, dále vystoupení Bobbyho McFerrina či Raye Hargrovea.

Naopak smutné pro český jazz jsou letošní úmrtí Zdeňka Pulce a Pavla Husičky. Šokující ztrátou byla i tragická smrt mladého muzikologa Michala Matznera.

5 událostí vážné hudby podle Vladimíra Říhy
1. Koncerty Johna Eliota Gardinera na Pražském jaru a s ČF
2. Maria Joao Piresová na Dvořákově Praze
3. Galakoncert Maria Kwiecieně ve Smetanově síni
4. Album Magdaleny Kožené Lettere Amorose
5. Debut houslisty Josefa Špačka s ČF

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám