Hlavní obsah

Vančura v divadle Celetná: Tento způsob léta zdá se být opět nešťastný

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prázdninách je v Celetné divadelně živo jako v nejprudší sezóně. Jen skončila mezinárodní přehlídka Za dveřmi je nultý bod a znamenitá Schovanka Divadla Popojedem, přihlásili se o slovo domácí Kašpaři.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Eva Elsnerová jako Kateřina Důrová a Míla Tichý coby Kouzelník Arnoštek.

Článek

Oprášili jeden z vrcholů české prózy dvacátého století, dramatizaci Rozmarného léta Vladislava Vančury. A pro věrné diváky v létě, jež jeví se býti stejně nešťastným jako ono v říčních lázních Antonína Důry ve Varech Krokových, připravili na dnešní večer (čtvrtek 28.7.) o svátku Svatomíra dokonce Rozmarný bonus.

Na Vančuru hříšně

Než pokochejme se nejprve kolektivní prací, u jejíhož scénáře a textů písní rozverných skví se autor „Kašpar“. Je tedy inscenační scénosled dílem kolektivním. Melodie, pravda nepříliš zapamatovatelné, takže i herci s nimi občas zápasí, má na svědomí Petr Malásek, hercům do vod Olše kázal vstupovat Jakub Špalek.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jan Potměšil (Antonín Důra), Tomáš Karger (Plukovník Hugo) a František Kreuzmann (Kanovník Roch).

Ctí Kašpary, že si troufli nekopírovat slavný, na druhého Oscara pro Jiřího Menzla nominovaný film. A nezískal ho jen kvůli nepřeveditelnosti Vančurovy češtiny do jakéhokoli jiného jazyka.

Hodně si Špalek troufal: na předslovy, komentáře. Někomu možná bude chybět, že se plebejsky nemoudří třeba při přišívání ucha kanovníka Rocha. Kašpaři ale na světlo boží vytáhli jiné sentence, stejně půvabné – a zapomenuté, když lidi už knížky nečtou.

V Celetné mají rádi vodu. Užili si jí herci ve Schovance, ráchali se v ní srdnatě také rozmarní aktéři. I na diváky pamatovali. Cákání budiž jim odpuštěno víc než občasný kraul v textu, místy příšerně vyslovovaném. U Vančury hřích skoro smrtedlný.

O družině kašpaří

Jan Potměšil jako Důra nerad s ním opouští léta, v nichž vášně bývaly krvavé, Tomáš Karger a František Kreuzmann coby jeho kumpáni plukovník Hugo a kanovník Roch jako by hráli prázdninově utlumení. Zato Eva Elsnerová je na jevišti měštkou znalou odpuštění vlastních vroucně vilných vin manželovi Antonínovi.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jan Potměšil (Antonín Důra) a František Kreuzmann (Kanovník Roch), za nimi Jakub Špalek a Irena Kristeková (Hostinský a Hostinská).

Kouzelníkovi Arnoštkovi Míly Tichého se kouzla mimořádně nevedla, zalátaná byla jako jeho spodky. A jeho schovanka Anna Elišky Mesfin Bouškové je půvabně rozdávačná mužům věkem zmohlým, a proto věrná. Hostinského a jeho ženu si vystřihli Špalek a Irena Kristeková, tedy aspoň na úterní premiéře, asi deváté…

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám